V Jelšanah glasno za varovano mejo

Udeleženci današnjega protesta v Jelšanah od države v prvi vrsti zahtevajo varovano mejo, je na shodu povedal župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc. S protestom pa so želeli predvsem opozoriti Ljubljano na težave, s katerimi se vsakodnevno soočajo.

Na včerajšnjem shodu na igrišču pred gasilskim domom se je po 
ocenah policije zbralo približno 300 ljudi, številka pa je potem, ko 
so se s transparenti sprehodili po vasi, še narasla. Foto: Petra Mezinec
Na včerajšnjem shodu na igrišču pred gasilskim domom se je po ocenah policije zbralo približno 300 ljudi, številka pa je potem, ko so se s transparenti sprehodili po vasi, še narasla. Foto: Petra Mezinec

JELŠANE > “Stop ilegalnim migracijam. Referendum je naša ustavna pravica. Spoštujte zakon, varujte meje. Je to schengenska meja ali sito,” je le nekaj zapisov, ki smo jih lahko videli na današnjem protestu v Jelšanah, ki so se ga udeležili tudi predstavniki podobnih civilnih iniciativ iz drugih koncev Slovenije.

Emil Rojc, župan Ilirske Bistrice, in Ivan Ceglar, predsednik Civilne iniciative za varovano mejo in Krajevne skupnosti Jelšane, sta v imenu občanov naštela težave, s katerimi se soočajo domačini, in od države zahtevala nadzor schengenske meje skladno z zakoni in zavezami, ki jih je država dala ob vstopi v schengensko območje. “Naša glavna zahteva je, da se meja varuje v skladu z zakonom, kar pomeni, da meje ni mogoče prehajati na nezakonit način. Domačini smo navajeni, da mejo prestopamo na mejnem prehodu z dokumenti. To pa zahtevamo tudi od ostalih,” je povedal župan Ilirske Bistrice.

Ceglar je kot eno od možnosti - poleg povečanja števila policistov in nameščanja vojakov na mejah - navedel tudi pomoč Frontexa, Evropske agencije za mejno in obalno stražo. “Saj ta meja ni le naša. Schengen je skupen varnostni prostor, saj tudi naši fantje pomagajo drugod,” je povedal.

Po nagovoru so se protestniki podali na krajšo pot po Jelšanah, na kateri so s transparenti in žvižganjem opozarjali na svoje zahteve.


Najbolj brano