Prvomajsko druženje bo spet na Socerbu

Po mnogih letih bodo oživeli tradicionalno prvomajsko praznovanje na Socerbu. Tokratne prireditve pa ne pripravlja Obalna sindikalna organizacija (OSO)-KS 90, ampak koprska občina skupaj z Gostilno Švab iz Hrastovelj.

1. maja leta 1989 je bil slavnostni govornik na Socerbu Janez 
Stanovnik, tedanji  predsednik predsedstva SR Slovenije. 100 let 
pred tem so se dogovorili, da bo 1. maj mednarodni praznik 
dela.      Foto: Zdravko Primožič/FPA
1. maja leta 1989 je bil slavnostni govornik na Socerbu Janez Stanovnik, tedanji predsednik predsedstva SR Slovenije. 100 let pred tem so se dogovorili, da bo 1. maj mednarodni praznik dela.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Tudi ta prireditev bo brezplačna in se bo, kot vse predhodne, začela okrog 10. ure. 1. maj na Socerbu občina namenja “vsem generacijam in druženju v znamenju dobre volje, odlične domače gostinske ponudbe in bogatega kulturnega programa”. Ponudili bodo tudi jedi z žara in poskrbeli, da bo dovolj parkirnih mest.

In zakaj obujajo dogodek? Ker je bil tradicionalen in izredno dobro obiskan. “Omogočili bomo obeležitev mednarodnega praznika dela na prostem na eni najlepših razglednih točk v občini,” odgovarjajo.

Na Socerbu napovedujejo ...

... otroško animacijo Maša in Medved, gledališko skupino Dekani, folklorno skupino Val, harmonikaše, Gedore in DJ Merengeja. Program bosta povezovala Špeh in Suzi z Radia Capris.

Nekdaj spoštovana prireditev, ki so jo jemali resno

Prireditvi so dali soglasje v KS Črni Kal. Predsednik sveta KS Uroš Šavron je zadovoljen, da jo obujajo: “Spet se bo nekaj dogajalo na našem koncu. V spomin na dobre stare čase bo prišlo veliko krajanov in drugih občanov.”

Starih časov se še vedno rad spominja Jadran Čalija, sekretar OSO in predhodnih občinskih obalnih organizacij v letih 1983-2003, najmanj 20-krat je sodeloval pri obeležitvi praznika (na Socerbu so praznovali vsaj od poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja). “Kljub delavskemu samoupravljanju smo praznik jemali resno. Spomnili smo se boja za delavske pravice, ki se je začel z demonstracijami v Chicagu leta 1886 za osemurni delovnik, in počastili rek 'Delu čast in oblast'. Takratni praznik je bil spoštovan in dobro obiskan, udeležilo se ga je 4000 do 5000 obiskovalcev, ki so bili različne izobrazbe in poklicev, od delavcev do direktorjev. Med njimi so bili zamejci in, ker smo sodelovali z italijanskimi sindikati, tudi Italijani,” pravi.

Jadran Čalija

sekretar OSO

“Takratni praznik je bil spoštovan in dobro obiskan, udeležilo se ga je 4000 do 5000 obiskovalcev, ki so bili različne izobrazbe in poklicev, od delavcev do direktorjev.”

Čalija meni, da je Socerb v skoraj štirih desetletjih postal nekakšna blagovna znamka in bi jo bilo dobro izkoristiti ter znova opozoriti na krivice delavcev, ki živijo z minimalno plačo in pod pragom revščine. Prisoten bi moral biti tudi kakšen vidni član sindikata in z nekaj stavki nagovoriti udeležence.

OSO dan prej na Markovcu

OSO-KS 90 pa pripravlja prvomajsko prireditev na zadnji aprilski dan na Markovcu. Potem ko so opustili praznovanje na Socerbu, so delavski praznik nekajkrat obeležili v Simonovem zalivu, od leta 1994 pa ga na Markovcu.

Da občina razmišlja o 1. maju na Socerbu, niso vedeli, zagotavlja generalni sekretar Damjan Volf. Kot pravi, bodo obeležitev praznika dela začeli z zborom udeležencev ob 19.30 pred koprsko Taverno in se z baklami v rokah ter ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige podali do OŠ Antona Ukmarja. Tam jih bo nagovoril častni predsednik KS 90 Boris Mazalin, prižgali bodo kres, sledila bo brezplačna pogostitev z mortadelo in sirom.


Najbolj brano