Salonit hitro tretji, Gen-I Volley po peto tekmo

Praznični vikend je prinesel konec večine ligaških odbojkarskih tekmovanj. Moška odličja so razdeljena. Državnemu prvaku ACH Volleyju in drugouvrščenemu Calcitu se je v soboto s tretjim mestom pridružil Salonit Anhovo iz Kanala. Dekleta novogoriškega Gen-I Volleyja so s petkovo zmago nad Mariborom odločitev o delitvi zlata in srebra preložila na (vsaj) današnji večer.

Takole so se novogoriška dekleta veselila zmage nad Mariborčankami in podaljšanega boja za naslov prvakinj.
Takole so se novogoriška dekleta veselila zmage nad Mariborčankami in podaljšanega boja za naslov prvakinj. 

Za primorsko odbojko je bil glavni dogodek tretji finalni obračun med Gen-I Volleyjem in Mariborom, na katerem so se Novogoričanke pred skoraj razprodano dvorano (950 gledalcev) rešile predčasnega zaključka sezone. Finalna serija na tri zmage, v kateri so Štajerke že vodile z 2:0, je podaljšana vsaj še za današnji obračun, ki se bo v mariborski dvorani Lukna začel ob 17. uri. Gen-I Volley je namreč tretjo tekmo dobil s 3:1 (21, 21, -24, 19). V ekipi brez prave napadalke so točke enakomerno dosegale vse članice prve postave.

Najboljšo tekmo v sezoni je odigrala povratnica po poškodbi, sprejemalka Pia Blažič z 19 točkami. Še točko več je na istem igralnem mestu dosegla Lana Ščuka, ki je po sili razmer (slaba forma Isabel Kovačić in poškodba Dajane Lucas), opravljala še vlogo prve napadalke. Kapetanka, skoraj 40-letna Tina Lipicer Samec, je proti Štajerkam (večini bi lahko bila mati) dosegla deset izredno pomembnih točk v kritičnih trenutkih. Prav toliko jih je na zanjo najtežji tekmi sezone (v glavnem je bila rezervistka) zbrala blokerka Nuša Ferlinc, ki je odlično zapolnila vrzel po sveži poškodbi gležnja Mirte Velikonja Grbac, ki je sezono že predčasno končala.

Blokerka Tina Grudina je veliko sodelovala v napadu in zbrala 14 točk. Takšen kolektivni učinek je izničil glavno mariborsko prednost - prispevek za slovenske razmere izvenserijske napadalke Ize Mlakar (26 točk). Primorski pritisk na ostale Mariborčanke, ki so imele precej skromnejšo statistiko, je bil odločilen in bo ključ do uspeha tudi danes.

Danes po peto tekmo

V Maribor odhaja najmanj za en avtobus novogoriških navijačev, tehnični direktor Gen-I Volleyja Miha Mačus pa dodaja: “Če bo prijav več, bomo poskrbeli, da nihče ne bo ostal v Novi Gorici.”

Trenerju Vasji Samcu Lipicerju je začasno odleglo: “Zame je bilo ključno, da se po hudem porazu na drugi tekmi v Mariboru nismo predali. Tudi med krizo v četrtem nizu, ko smo nevarno zaostajali, se nismo. Dekletom sem pred tekmo rekel, da moramo - ne glede na končni rezultat - pokazati publiki pravo odbojko, kar nam je tudi uspelo. Imamo dovolj energije in tudi še kakšno kvalitetno menjavo, da ponovimo takšno predstavo tudi v Mariboru. To je pokazala Pia Blažič, za katero je bilo v prvem delu sezone v hudi konkurenci malo prostora, po tem pa je bila še poškodovana. Zdaj, ko smo jo potrebovali, pa je dokazala svojo kakovost.”

Za Ankaran Hrvatine se je uspešno končalo igranje v skupini za obstanek pri dekletih. Za slovo so sicer vodilne Istranke z 0:3 izgubile z Grosupeljčankami. Obe ekipi bosta med elito tudi v novi sezoni. Bronasto odličje je med dekleti že prej osvojil kamniški Calcit, ki je ugnal SIP iz štajerskega Šempetra.

Bronasti Kanalci

Takšnega uspeha so se v soboto pred 300 gledalci v Kanalu veselili še odbojkarji domačega Salonita Anhovo, ki so še drugič - tokrat kar s 3:0 (19, 20, 21) ugnali Maribor. Svoj večer je imel igralec tekme, napadalec Matic Vrtovec (19 točk), ki je z zaključno serijo v tretjem nizu ekspresno dotolkel Štajerce: “Lepo se je veseliti pred zvesto domačo publiko. Nisem si mislil, da bomo Mariborčane tako hitro premagali. Po borbenosti v obrambi nam je igra stekla in smo v njej skupaj z gledalci uživali. Pokazali smo res vse, kar znamo.”

Brona Salonita ne bi bilo brez izkušenega hrvaškega trenerja Igorja Šimunčića, ki je pred dvajsetimi leti kanalsko okolje spoznal kot odličen igralec, vanj pa se je vrnil kot prav tako uspešen strateg: “Plan smo izpolnili in to v trdem boju s Calcitom in Mariborom. Izenačene boje smo bili tudi z Novomeščani in Kranjčani. Že dolgo časa nisem vodil prvoligaške ekipe v tako močni ligi. Imeli smo vzpone in padce, za katere so bile krive zdravstvene težave. Pomembno je, da smo krizne trenutke prebrodili. Tretje mesto je naša realnost. Malo mi je žal, da v rednem delu lige nismo osvojili drugega mesta. Pred poškodbami nekaterih igralcev smo mu bili blizu. Če bi bili v rednem delu tako visoko, bi se v polfinalu izognili ACH Volleyju. Kljub temu sem zadovoljen. Glede na dosežek, dobro vzdušje v ekipi in mojo pogodbo s formulo eno leto plus eno leto je zelo verjetno, da bom delo tu nadaljeval tudi jeseni.”


Komentar novinarja

Igor Mušič

Končno dve primorski odličji

Moško državno prvenstvo je končano, že pred koncem ženskega pa je jasno, da bo Primorska odbojka po desetletju spet imela dva kluba z odličjema. Primorska šola ostaja v slovenskem vrhu. Državni prvak, ljubljanski ACH Volley, je zlato osvojil tudi z Juretom Okrogličem in Janijem Kovačičem. Med nosilci srebra, člani kamniškega Calcita, je še tretji Kanalec, Matija Jereb. Njun matični klub Salonit Anhovo je s stabilnim in uravnoteženim proračunom ponovil lansko bronasto odličje. V prvo ligo ...

Preberi več

Najbolj brano