Požar v katedrali Notre Dame

V znameniti katedrali Notre Dame v središču Pariza je danes izbruhnil požar, v katerem se je že zrušil zvonik. Povezan bi lahko bil z obnovitvenimi deli, ki potekajo na cerkvi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara odpovedal za danes načrtovan govor o ukrepih po razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev.

 Foto: Sta
Foto: Sta

PARIZ > Požar, katerega obsega še niso ocenili, je izbruhnil v ostrešju cerkve, so sporočili gasilci, ki so klic na pomoč prejeli okoli 18.50. Po poročanju francoske televizije BFMTV so zgradbo evakuirali in zavarovali območje okoli nje. Na kraju požara so številna gasilska vozila z več lestvami.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih medijih, je videti visoke plamene ognja in gost dim, ki se kadi iz strehe te gotske katedrale. V požaru se je zrušil tudi 93 metrov visoki zvonik.

“V pariški katedrali Notre Dame je izbruhnil grozljiv požar. Pariški gasilci skušajo pogasiti ogenj,” je na twitterju zapisala županja francoske prestolnice Anne Hidalgo. Ljudi je pozvala k spoštovanju zavarovanega območja.

“Notredamska katedrala je v plamenih,” pa je na twitterju zapisal Emmanuel Macron. “Kot vsi sodržavljani sem nocoj žalosten, ko vidim goreti ta del nas,” je dodal predsednik, ki se je že odpravil na kraj požara.

Zaradi tega je odpovedal za danes napovedan govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Predviden je bil za 20. uro.

Iz francoske škofovske konference so medtem sporočili, da “gori pomemben kraj katoliške cerkve”, navajajo tuje tiskovne agencije.

Katedrala Notre Dame, ki je bila večinoma dokončana leta 1260, je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi. Vsako leto jo obišče približno 13 milijonov turistov.


Najbolj brano