Dogajanje v Lipici skrbi primorske poslance

“Nisem problematiziral 56 konj, ki se prodajajo. Problematiziral sem 95 lipicancev, ki se podarjajo, ker ne moram pristati na to, da so brez vrednosti,” je poslanec Zvone Černač (SDS) včeraj dejal gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Minister ponavlja, da želijo v Lipici narediti prostor za pomladitev črede, z mlajšo čredo pa razvijati nove dejavnosti.

Primorski poslanci so v skrbeh zaradi zadnjih dogodkov v kobilarni.  Foto: marica uršič zupan
Primorski poslanci so v skrbeh zaradi zadnjih dogodkov v kobilarni.  Foto: marica uršič zupan

LJUBLJANA > “Kakšno sporočilo daje vlada javnosti s tem, ko lipicanca podarja?” je včeraj na redni seji parlamenta poslanec Zvone Černač spraševal ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Avtohtona pasma lipicanca je izjemnega pomen za Republiko Slovenijo in to velja za vse konje v tej čredi, ne glede na to, v kakšnem stanju so, pravi Černač. “Tudi ti lipicanci imajo vrednost, če ne druge - simbolno vrednost.”

Kakšno vizijo ima Lipica?

Černač je želel s svojimi vprašanji od ministra izvedeti, kakšna je vizija razvoja Kobilarne Lipica. Počivalšek je v svojih odgovorih ponovil predvsem to, da je načrtovano zmanjšanje črede konj za 151 v letu 2019 namenjeno zagotavljanju prostora za nove živali, s katerimi bi razvijali nove dejavnosti. S tem, da so med konji, ki naj bi jih Lipica podarila, tudi lipicanci, ki so mlajši od pet let, Počivalšek ni seznanjen in bo to preveril.

Primorski poslanci spet v svojem klubu

Poslanec Marko Bandelli (SAB) pripravlja teren za ustanovitev kluba primorskih poslancev. Z nekaterimi primorskimi poslanci je že govoril, v prihodnjih dneh pa bo k sodelovanju povabil še ostale, saj verjame, da je pri nekaterih perečih vprašanjih, s katerimi se sooča in se bo soočila Primorska, sodelovanje zelo pomembno. Velik izziv, ki čaka ta del Slovenije, je, denimo, finančna perspektiva 2021-2027. “Ta perspektiva bo kruta za zahodno kohezijsko regijo, ker bo denarja manj,” pravi Bandelli. Primorski poslanci bi morali po njegovem mnenju stopiti skupaj pri iskanju načinov, kako v novem finančnem obdobju priti do razvojnega denarja. “Od tega bo odvisen razvoj kohezijske regije.” Klub primorskih poslancev je deloval tudi že v prejšnjih mandatih. Pred dobrim mesecem je sicer zaživel tudi klub istrskih poslancev, vendar člani istrskega kluba sodelovanja še v primorskem niso izključevali.

Skrb zaradi dogajanja v Lipici je v pisnem poslanskem vprašanju v začetku aprila, takoj ko se je v javnosti pojavila fotografija pogrizenega kastrata, izrazila poslanska SD Meira Hot. Od ministra za gospodarstvo in ministrice za kmetijstvo je zahtevala, naj revidirata poslovanje Kobilarne Lipica, inšpekcijske službe pa naj opravijo izredni nadzor nad njenim delom. Hotova čaka na pisne odgovore.

Primorski poslanci bi imeli sejo odbora za gospodarstvo

Aktualno dogajanje v Lipici, prodaja in podarjanje konj, veterinarski nadzor, pogrizeni kastrati, dvomi o pravilnosti poslovanje ter kršitve delovnopravne zakonodaje skrbijo tudi ostale primorske poslance. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi se povezali in v prihodnjih dneh zahtevali sklic seje parlamentarnega odbora za gospodarstvo.

Poslanec Marko Bandelli se je v reševanje lipiških težav vključil kot vezni člen med Civilno iniciativo za Lipico in ministrstvi. Z ministrom za gospodarstvo so se srečali prejšnji teden v Sežani, ta teden pa se bodo srečali še z ostalimi pristojnimi ministrstvi, za kmetijstvo in kulturo.


Najbolj brano