Trk v lipo usoden za tri sovaščane

Zmaličena, skoraj nerazpoznavna avtomobilska pločevina je v soboto popoldne nemo pričala, da se je pri Starem selu v bližini Kobarida zgodila najhujša letošnja prometna nesreča na Primorskem. Zaradi prehitre vožnje se je četverica moških iz bližnje vasi zaletela v drevo, vozilo je dvignilo v zrak, nato pa je avtomobil več metrov prevračalo po cesti. Trije sopotniki so na kraju podlegli poškodbam, voznik pa je huje poškodovan.

Šele kasnejši podrobnejši pogled je razkril, da se je četverica proti 
Kobaridu  vozila v črnem audiju A6. Foto: PGD Kobarid
Šele kasnejši podrobnejši pogled je razkril, da se je četverica proti Kobaridu vozila v črnem audiju A6. Foto: PGD Kobarid

KOBARID > Ko so prostovoljni gasilci iz Kobarida in Tolmina v soboto ob 15.35 hiteli na kraj prometne nesreče v naselju Staro selo pri Kobaridu, niso pričakovali, da bodo naleteli na tako pretresljiv prizor. V jarku ob glavni cesti med Robičem in Kobaridom jih je pričakala nerazpoznavna avtomobilska pločevina.

Po čistilni akciji so želeli na pico

Šele kasnejši podrobnejši pogled je razkril, da je bil to audi A6 črne barve, iz katerega so s tehničnim posegom najprej rešili 52-letnega voznika, nato pa še tri moške, ki so na kraju nesreče podlegli poškodbam. Stari so bili 37, 51 in 54 let, vsi pa naj bi bili iz vasi Stanovišče v Breginjskem kotu.

Po naših informacijah naj bi se četverica po čistilni akciji v domači vasi in okolici odpravila na pico v Kobarid. Na polovici poti do cilja, približno 50 metrov stran od restavracije Hiša Franko pri Starem selu, pa se je njihova namera na žalost končala.

Kot so ugotovili policisti, ki so poleg gasilcev in reševalcev hitro prišli na prizorišče tragične nesreče, je 52-letni voznik osebnega avtomobila audi A6 z veliko hitrostjo vozil iz smeri Robiča proti Kobaridu. Ko je izven Starega sela pripeljal iz blagega levega ovinka, vozila ni mogel več obvladovati, zato je limuzino v drevoredu zaneslo desno izven vozišča, kjer je z desnim bokom trčila v lipo.

Avto je nato dvignilo v zrak, po dobrih 23 metrih pa je padel nazaj na vozišče, po cesti drsel slabih 19 metrov in se nato po 36 metrih prevračanja ustavil v jarku levo od ceste, prevrnjen na streho. Trije sopotniki so bili v prometni nesreči tako hudo poškodovani, da so na kraju nesreče umrli. Voznik je utrpel hude telesne poškodbe.

Tolminski reševalci so ga na kraju oskrbeli ter ga nato odpeljali v šempetrsko bolnišnico na nadaljnje zdravljenje. Bil naj bi izven smrtne nevarnosti.

Najhujša letošnja prometna nesreča na Primorskem

Gasilci PGD Kobarid - bilo jih je 12 - s štirimi vozili in devet gasilcev PGD Tolmin z dvema voziloma so poleg tehničnega reševanja udeležencev nesreče zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem.

“Ko smo prišli na kraj nesreče, smo najprej zavarovali vozilo tako, da se ni premikalo, nato pa smo iz vozila hitro rešili šoferja in ga predali reševalcem,” je povedal vodja intervencije Matej Stres iz PGD Kobarid. Ko so iz zmaličene pločevine rešili še preostale tri moške, so avtomobil dvignili iz jarka na cestišče. Cesta med Robičem in Kobaridom je bila v soboto zaradi preiskave in odstranjevanja posledic nesreče zaprta štiri ure.

Kraj prometne nesreče si je poleg policistov, ki bodo zaradi tragedije kazensko ovadili voznika, ogledala tudi preiskovalna sodnica novogoriškega okrožnega sodišča. Ta je za voznika odredila strokovni pregled.

Sobotna smrtna prometna nesreča je letos najhujša nesreča na primorskih cestah in ena najhujših nasploh v državi. Skupaj z nesrečnimi potniki iz črnega audija so severnoprimorske ceste letos vzele že pet življenj.


Najbolj brano