Starsky in Hutch na svetovnem okoljskem popotovanju

57-letni Martin Hutchinson iz Manchestra že od leta 2006 potuje po svetu. Začel je peš, zdaj pa potuje z lezikolesom. Zadnja tri leta ga spremlja pes Starsky, ki se mu je pridružil na Portugalskem. Na poti sta obiskala že skoraj 700 šol, kjer mlade opozarjata na pomen ohranjanja okolja in nujne spremembe v miselnosti, ki so za to potrebne.

Starsky in Hutch, okoljska raziskovalca 21. stoletja, ki ju do cilja 
potovanja, leta 2030 v Avstraliji, čaka še enajst let dogodivščin. Foto: Leo Caharija
Starsky in Hutch, okoljska raziskovalca 21. stoletja, ki ju do cilja potovanja, leta 2030 v Avstraliji, čaka še enajst let dogodivščin. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Začel sem leta 2006. Iz Anglije sem odletel v Mehiko. Tam sem začel hoditi. Prvi dan sem prehodil 22 kilometrov, v devetih letih pa 34.000 kilometrov prek 21 držav v Južni Ameriki. To ni bilo načrtovano, le vsak dan se je bolj razvijalo in raslo,” je pred novogoriškim turistično-informacijskim centrom povedal nekdanji gasilec, ki ga na lezikolesu s prikolico spremlja pes Starsky.

Že v Južni Ameriki je začel obiskovati šole in otrokom govoriti o življenju na poti, potem pa vse bolj o ohranjanju okolja, saj je vsak dan opazoval svet okoli sebe, ki je postajal vse bolj nasmeten. To počne še danes.

Martin Hutchinson

svetovni popotnik

“Danes imamo organske odpadke v plastičnih zabojnikih in plastiko na poljih. To je narobe svet.”

Misija, dolga 24 let

“Do zdaj sem bil že na 691 šolah, kjer sem govoril o okolju. Na svojem youtube kanalu imam 8000 video posnetkov. Ne moreš govoriti o nečem, če nimaš dokazov za to,” je še povedal Hutch. Na nenavadnem prevoznem sredstvu piše, da sta skupaj s Starskyjem raziskovalca okolja 21. stoletja na svetovnem okoljskem popotovanju 2006-2030.

“Moje sporočilo je, da moramo nekaj narediti, da se moramo spremeniti, za kar imamo danes vso potrebno tehnologijo,” je povedal in dodal, da na šolah, v gasilskih domovih - obiskal je tudi novogoriškega - in še kje izpostavlja individualno odgovornost in to, da je treba misliti tudi na druge, ne le nase.

“Na vse načine skušava opozoriti na varovanje okolja in tudi sama čistiva. Tudi Starsky pobira plastenke, a samo čiščenje smeti ni dovolj. Teh je povsod samo več in več,” je povedal in pojasnil, da bi morali nehati toliko proizvajati, da je količina stvari, ki jih naredimo iz plastike, neverjetna. In vsa ta plastika je nepotrebna, saj bi lahko in tudi smo živeli brez nje.

To je narobe svet

“V 70. letih prejšnjega stoletja smo imeli organsko hrano na poljih in odpadke v koših za smeti. Danes imamo organske odpadke v plastičnih zabojnikih in plastiko na poljih. To je narobe svet,” je še povedal.

Ko bosta s Starskyjem po dolgem in počez obdelala vso Evropo, se bosta prek Bližnjega vzhoda in Azije odpravila do Avstralije, ki bo cilj potovanja, saj bo takrat že prestar za takšen način potovanja.

Na poti živi od prihrankov, saj ko je še delal, ni veliko trošil, tako kot zdaj ne, ko gre redko v restavracijo, s seboj pa ima šotor, tako da s Starskyjem veliko kampirata. Njegov prvi vtis o Sloveniji, kamor je prišel le na kratek obisk, na poti na Hrvaško, a se namerava vrniti, je bil, da je za razliko od Italije vse zelo čisto in urejeno.


Najbolj brano