Briško vino Marjana Simčiča za premierja Italije Conteja

Od prejšnjega petka do srede je bila najpomembnejša beseda v italijanski deželi Veneto - vino. V Veroni je namreč potekal že 53. sejem Vinitaly, ki je ob sejmih v Düsseldorfu in Bordeauxu eno najpomembnejših stičišč vinarjev, trgovcev, gostincev in novinarjev. Sejem je namenjen zlasti predstavitvi italijanskih vin, a so na njem svoj prostor že zdavnaj našli tudi slovenski vinarji, ki so sodelovali tudi na dveh manjših predstavitvah v bližnjih Cerei in Gambellari.

Italijanski premier Giuseppe Conte (levo) in njegov vinski svetovalec Alessandro Scorsone (desno) sta okušala vina Marjana 
Simčiča.
Italijanski premier Giuseppe Conte (levo) in njegov vinski svetovalec Alessandro Scorsone (desno) sta okušala vina Marjana Simčiča. 

Vinitaly se je iz vsakoletne predstavitve italijanski vin v prek pol stoletja razvil v mogočno okno v vinski svet, obenem pa tudi v pomemben prikaz trendov v vinogradništvu in zlasti v vinarstvu. Sejem je letos obiskalo prek 125.000 ljudi iz 145 držav, v večini poslovno povezanih z vinom. Deset hektarjev veronskega sejmišča je bilo od nedelje do srede velikansko mravljišče, za pozornost pa se je moralo kar 4600 razstavljalcev potruditi. Prisotnost na sejmu vključuje tudi delo v minulem obdobju, da si vinski trgovci iz ZDA, Nemčije, Daljnega vzhoda in od drugod vzamejo čas za obisk stojnice izbranega vinarja.

Dve vodeni degustaciji slovenskih vin

Slovensko zastopstvo v Veroni se krepi, tradicionalnim razstavljalcem, briškemu konzorciju in Vinski družbi Slovenije z nekaterimi svojimi člani, so se že pred leti pridružili vinarji iz kraškega konzorcija, nekaj vinarjev je na stojnicah svojih uvoznikov, nekaj pa v vse obširnejši sekciji ekoloških in sonaravnih pridelovalcev, za katero v Veroni vsako leto namenijo več prostora. Slovenski vinarji so opazili, da prepoznavnost naše države kot vinorodne dežele in njenih vinarjev naraščata, nenazadnje pa imata v Veroni Marjan Simčič in Aleš Kristančič (Movia) domala zvezdniški status z nenehno obleganima stojnicama, na katerih ugledni hiši vse trdneje zastopa nova generacija, Leonardo ter Lan in Ela. Marjan Simčič je bil deležen še prav posebne časti, saj je prvi dan sejma ponudil svoje vino tudi italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in njegovemu vinskemu svetovalcu Alessandru Scorsoneju.

Slovensko predstavitev sta letos pomembno dopolnili dve degustaciji za trgovce in novinarje. Trinajst briških vinarjev z obeh strani meje je po preizkušenem receptu na degustaciji z naslovom Brda home of Rebula (Brda, dom rebule) predstavilo nove polnitve rebul, od svežih tekočega letnika prek zorjenih do dolgo maceriranih z Gravnerjevo rebulo letnika 2010 za konec. Rastišče rebule je predstavil dr. Denis Rusjan, vina in vinarje pa someljeja Gašper Čarman in Luca Gardini.

Enako dobro obiskana je bila - žal ob povsem istem času - tudi degustacija, ki jo že precej let pripravlja revija Vino. Dušan Brejc je v degustaciji z naslovom Stars & Newcomers (Zvezde in novinci) publiko s šestimi pari sortnih, a slogovno različnih vin, popeljal po vinorodni Sloveniji. Predstavil je vina iz sort zelen, laški rizling, beli in sivi pinot, malvazija ter teran in refošk iz zelo uveljavljenih in uveljavljajočih se kleti.

“Satelitska” sejma sonaravno pridelanih vin

Za ljubitelje vin iz sonaravne pridelave sta že vrsto let uvod v veronska srečanja sejma ViniVeri in Vinatur v manjših krajih Cerea in Gambellara. Tudi na njih so slovenski vinarji, vključno z močnim zastopstvom vinarjev s Tržaškega krasa in italijanske strani Brd. “Zanimanje raste, vsako leto je več obiska. Če bi bil sam, dela na stojnici ne bi zmogel, s soprogo sva komaj uspela odgovarjati na vsa vprašanja,” je povedal Franc Vodopivec (Slavček) iz Potoka pri Dornberku, ki je bil v Cerei. Podobne vtise je strnil Sebastjan Štemberger iz Šepulj, ki je opazil, da je bilo v Gambellari ogromno kupcev z Daljnega vzhoda, zlasti iz Južne Koreje, Japonske in Hong Konga, kjer, enako kot v ZDA, najhitreje narašča zanimanje za vina iz čim bolj sonaravne pridelave in predelave s čim manj vinarjevih intervencij. Ena od tovrstnih degustacij je bila v soboto in nedeljo tudi nekoliko dlje, v južnotirolskem kraju Magrè, kamor je že nekaj let na posestvo kultnega tamkajšnjega vinarja Aloisa Lagederja s svojimi vini kot edini iz Slovenije povabljen Primož Lavrenčič s posestva Burja v Vipavski dolini.

V Cerei je bil slovensko obarvan tudi eden od večerov, saj sta večerjo pripravila Ana Roš iz Hiše Franko iz Starega sela pri Kobaridu in Damjan Fink iz Hiše Fink iz Novega mesta. Za slovenski delež v kulinarični ponudbi v Veroni pa je poskrbel Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu z Zemona, ki je bil tudi letos na povabilo predsednika dežele Veneto Luce Zaia gostujoči kuhar v uradnem paviljonu dežele gostiteljice sejma.

Oljkarski salon

Ob robu vinskega sejma poteka v Veroni že veliko let tudi sejem Sol&Agrifood, na katerem predstavljajo številne prehrambene izdelke, v zadnjih letih tudi vse več piv iz manjših pivovarn, a ostaja najpomembnejši artikel oljčno olje. Že prej, na prelomu zime, pripravijo tudi veliko mednarodno ocenjevanje, v katerem sodeluje vodilna slovenska analitičarka oljčnega olja Milena Bučar Miklavčič. Domala vsako leto je za slovensko oljčno olje katero od priznanj, ki pa v Veroni niso številčna kot kje drugje. Boris Jenko iz Bertokov je pred šestimi leti osvojil celo šampionski naslov, kar je izjemno odmevalo v Italiji in v oljkarskem svetu nasploh, letos pa je za omembo Slovenije na svečani podelitvi poskrbel Miran Adamič (Ronkaldo) iz Kopra, ki je za istrsko belico iz svojega oljčnika na Baredih prejel veliko plaketo. Prejemniki priznanj so bili znani že vnaprej, na nedeljski svečanosti pa so razglasili najboljše v novi kategoriji Absolute Begginers (popolni začetniki), v kateri nagrajujejo in spodbujajo oljkarje, ki so novinci v tej kmetijski panogi. Tretjo najboljšo oceno in bronasto medaljo je med oljkarji iz številnih držav prejel Ernest Kante iz Šempasa v Vipavski dolini za svoje mešano oljčno olje.

Vinitaly že skorajda poka po šivih, za prihod z avtomobilom pa je potrebnega precej potrpljenja, saj sejem prerašča mesto. A to je Italija in tako pač je. Sicer pa so vinski dnevi v Venetu pokazali izjemno hitro rast zanimanja za vina iz certificirane ekološke in biodinamične pridelave, kar je niša, v kateri imajo veliko priložnosti tudi slovenski vinarji.


Najbolj brano