Tatovi prežijo na vipavski hitri cesti

Po nedavnih podvigih neznanih avtocestnih tatov so ti znova udarili v sredo zvečer. Tokrat so na muho vzeli državljana Srbije, ki so mu na bencinskem servisu pri Šempasu izpraznili avtomobilsko gumo, nato pa ga dohiteli in mu med menjavanjem gume ukradli torbico z denarjem ter dokumenti.

Veliko pogosteje kot policisti se v teh dneh na počivališču ob hitri 
cesti pri Šempasu zadržujejo organizirani avtocestni tatovi. Foto: Danijel Cek
Veliko pogosteje kot policisti se v teh dneh na počivališču ob hitri cesti pri Šempasu zadržujejo organizirani avtocestni tatovi. Foto: Danijel Cek

GORIŠKA > Zadnja drzna tatvina avtocestnih tatov se je zgodila v sredo nekaj minut pred deseto uro zvečer na bencinskem servisu ob hitri cesti pri Šempasu. Tam se je s svojim avtom ustavil 65-letni državljan Srbije, na servisu pa je bil tudi neznanec, ki mu je neopazno spraznil zadnjo desno gumo. Ko je Srb na servisu opravil vse opravke, se je odpeljal po hitri cesti proti Ajdovščini in med vožnjo opazil, da je z avtom nekaj narobe.

Ustavil je v SOS niši, ugotovil, da je ena od gum prazna, in se lotil menjave. Iz prtljažnika je vzel rezervno gumo in jo namestil na avto, medtem pa se je ob njegovem avtu v niši ustavil voznik z belim kombijem. Srb je bil tako zaposlen z menjavo gume, da ni opazil, da se je neznanec iz kombija neopazno prikradel do njegovega avta, odprl vrata in mu ukradel torbico z dokumenti in denarjem.

Tatvino opazil šele po 200 kilometrih

Zadovoljen s svojim delom je Srb nato nadaljeval vožnjo in šele na bencinskem servisu na Obrežju, kjer je hotel v svoj avto natočiti gorivo, opazil, da mu je iz avta zmanjkala torbica. Tat ga je oškodoval za približno 500 evrov.

Včeraj dopoldne je tako z Obrežja prišla prijava o dogodku na novogoriško policijo, ki je v minulih dneh obravnavala že dva podobna primera. Neznani tatovi so na enak način okradli 38-letnega voznika iz Italije in 31-letno voznico iz Romunije. Novogoriški kriminalisti iščejo sledi, ki bi jih pripeljale do tatov.

Po podobnih akcijah pred leti na glavni avtocestni smeri (predvsem na Lomu, Ravbarkomandi in pri Povirju) so se avtocestni tatovi očitno preusmerili na hitro cesto po Vipavski dolini. Na njej so sicer že operirali, vendar še nikoli tako pogosto in tako intenzivno.

Velika riba v audiju

Pred zadnjimi tatvinami na Goriškem so avtocestni tatovi udarili konec minulega leta, ko so na avtocesti od Sežane do razcepa Gabrk okradli bolgarski par in Romuna. Konec novembra pa so neznanci s črnim audijem in sivo opel zafiro z romunskimi tablicami na enak način okradli tudi romunske državljane iz dveh avtomobilov in enega manjšega avtobusa.

Avtocestne tatove je zaradi njihove mobilnosti in dobrih avtomobilov težko ujeti, vseeno pa je našim policistom pred petimi leti uspel veliko ulov, ko so po divjem zasledovanju na avtocesti na Kozini ujeli dva tatova. Kot se je izkazalo, so enega iskale tudi slovaške oblasti zaradi umora.

Šlo je za 38-letnega kosovskega Albanca, ki so ga nato pri nas zaradi tatvin obsodili na pogojno kazen, vendar so ga še pred izrekom sodbe izročili slovaškim kriminalistom. Tam so ga nato obsodili na 15-letno zaporno kazen, po njej pa še na 15-letni izgon.

Ukradli so ga iz bolnišnice

Kako dobro so organizirane tolpe avtocestnih tatov, kaže primer iz oktobra 2012, ko je 43-letni državljan Kosova na Ravbarkomandi med spanjem okradel 35-letnega beloruskega tovornjakarja, sicer nekdanjega pripadnika vojaških specialcev.

Belorus se je zbudil, čez obe smeri avtoceste skoraj nag stekel za njim, ga ujel in hudo pretepel. Med drugim mu je zlomil ličnico, nos in dno očesne votline. Ranjenega državljana Kosova so odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center, od koder so ga njegovi pajdaši nekaj dni kasneje kljub hudim poškodbam odpeljali v neznano, ga tako rešili pred kaznijo in pred možnostjo, da bi policistom razkril organiziranost avtocestnih tatov.


Najbolj brano