Smetarina bo dražja, a za koliko?

Občanom na Goriškem se napoveduje dvig cen za ravnanje z odpadki. Kdaj in za koliko, še ni jasno, saj se občine še dogovarjajo o ceni odvoza odpadkov v Celje. “O tem, za koliko se bo podražilo, ne želim špekulirati. Ko bomo imeli vse številke, bomo pripravili elaborate za občinske svete,” pravi direktor Komunale Nova Gorica Darko Ličen.

Odpadki z Goriške ne romajo več v Hrastnik, pač pa v Celje. Ker bo odlaganje, pa tudi zbiranje dražje, 
naj bi občani plačevali več. A nove cene morajo potrditi še občinski sveti.  Foto: Leo Caharija
Odpadki z Goriške ne romajo več v Hrastnik, pač pa v Celje. Ker bo odlaganje, pa tudi zbiranje dražje, naj bi občani plačevali več. A nove cene morajo potrditi še občinski sveti.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Da se bodo cene ravnanja z odpadki povišale, je že nekaj časa neizogibno. Center za ravnanje z odpadki Zasavja (CEROZ) Hrastnik, kjer je Komunala Nova Gorica do konca marca odlagala odpadke iz goriških občin, je v hudih finančnih težavah, zato je občutno zvišal cene. Doslej je za tono odpadkov, tudi goriških, zaračunal 98 evrov, po novem pa kar 194 evrov. Komunala jih zato začasno, čakajoč na dogovor, tja ne odvaža. Ker je doslej Hrastnik imel najnižje cene v Sloveniji, zasavski župani pričakujejo, da bi tudi goriške občine plačevale več.

Namesto v Hrastnik z odpadki v Celje

Včeraj sta se na to temo z goriškimi župani sestala direktor CEROZ Jože Velikonja in hrastniški župan Marko Funkl, ki je tudi predsednik sveta CEROZ. Kakšno ceno sta ponudila, nista razkrila, bila pa naj bi “občutno nižja” od 194 evrov na tono. “Dali smo predlog, skušamo najti možnosti sodelovanja za naprej. Cena 98 evrov na tono je bila prenizka. Kar pomeni, da morajo minus, ki se je na odlagališču v Hrastniku pridelal tudi z goriškimi smetmi, pokrivati zasavske občine,” je dejal Funkl. Kot je dodal, se bodo morali na Goriškem v vsakem primeru soočiti z višjimi cenami, tudi če bodo vozili odpadke drugam. “Mi bi si želeli nadaljnjega korektnega sodelovanja,” je zatrdil.

Klemen Miklavič

novogoriški župan

“Skušali se bomo dogovoriti in zagotoviti precej manjšo podražitev kot bi bila, če bi ostali pri odlagališču v Hrastniku.”

Novogoriški župan Klemen Miklavič je dejal, da jih razume, saj je imel Hrastnik dejansko izjemno nizko ceno, posledice pa zdaj plačujejo občani v Zasavju. “Po eni strani bi lahko rekli, da smo pridobili, ker smo toliko časa plačevali dampinško ceno, po drugi pa je bilo to nekakšno zavajanje občank in občanov. Dali smo vtis, da so cene lahko tako nizke. To so bile nerealne cene,” je ocenil Miklavič. O teh cenah so se sicer dogovorili župani še v prejšnjem mandatu.

Goriškim županom je jasno, da se bodo cene hočeš nočeš zvišale, odločiti pa so se morali, ali bo Komunala Nova Gorica odpadke z Goriške dolgoročno še vozila v Hrastnik, a po višji ceni kot doslej, ali pa drugam. Zato so imeli včeraj na mizi ponudbi Snage Ljubljana in družbe Simbio iz Celja. Miklavič je potrdil, da so se odločili za celjsko odlagališče, kamor od 1. aprila že vozijo odpadke, po tem, ko je Hrastnik zvišal cene.

Marko Funkl

hrastniški župan

“ Cena 98 evrov na tono je bila prenizka. Kar pomeni, da morajo minus, ki se je na odlagališču v Hrastniku pridelal tudi z goriškimi smetmi, pokrivati zasavske občine.”

Zagotovo bo dražje, koliko, pa še ni jasno

Po kakšni ceni bodo odlagali odpadke v Celju in za koliko se bodo zaradi tega zvišali zneski na položnicah, ki jih plačujejo občani na Goriškem, Miklavič ni povedal. “Ne bom govoril o ceni, ampak gre za bistveno nižjo ceno, kot jo ponuja CEROZ. Prihodnji petek se bomo s Simbiom skušali dogovoriti in zagotoviti precej manjšo podražitev kot bi bila, če bi ostali pri odlagališču v Hrastniku. Nadejamo se, da bomo iztržili čim nižjo ceno za odlaganje in s tem za naše občanke in občane na položnicah,” je napovedal.

Za koliko naj bi se dvignile cene na položnicah na Goriškem, noče govoriti niti direktor Komunale Nova Gorica Darko Ličen. “O tem ne bi želel špekulirati. Ko bomo imeli še to zadnjo številko, bomo pripravili elaborate za sprejem na občinskih svetih,” je dejal.

Tudi brez višjih cen odlaganja bi Komunala Nova Gorica predlagala zvišanje cen na položnicah na Goriškem zaradi višjih stroškov, ki jih ima z zbiranjem odpadkov, je potrdil. “Zvišale so se cene naftnih derivatov in prevoznih storitev s cestninami, to so v veliki meri storitve, ki vplivajo na naše stroške. Nerazumno je pričakovati, da bi lahko vse te stroške izničili le z racionalnim poslovanjem,” je dejal.


Najbolj brano