Ustavno sodišče je prižgalo rdečo luč za gradnjo v Portorožu

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje treh odlokov o prostorskih načrtih za zaledno območje Portoroža do končne odločitve o njihovi ustavnosti in zakonitosti. Davorin Petaros, ki se je v imenu Civilne iniciative Piran-Pirano obrnil na ustavno sodišče, se veseli zadržanja odlokov, saj ga je sam predlagal.

Davorin Petaros Foto: Tomaž Primožič/FPA
Davorin Petaros Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Ustavno sodišče je presodilo, da bi bile posledice, ki bi nastale z izvajanjem odlokov o treh prostorskih načrtih (Ob Belokriški, Park cvetja in Med vrtovi), hujše od posledic njihovega zadržanja. Izpodbijani odloki so namreč podlaga za izdajo gradbenih dovoljenj, gradnja pa lahko povzroči težko popravljive in škodljive posledice v prostoru.

Ustavno sodišče bo o pobudi za izpodbijanje odlokov odločalo prednostno, ustavni sodniki so sklep sprejeli soglasno na seji 27. marca.

Upravna enota bo ustavila postopke

Zadržanje izvajanja treh odlokov v praksi pomeni, da mora piranska upravna enota začasno ustaviti postopke za izdajo gradbenih dovoljenj (do končne odločitve ustavnega sodišča). Nadaljevala jih bo pod pogojem, če bo sodišče presodilo, da izpodbijana ureditev ni neskladna z ustavo in zakonodajo.

“Veselimo se takšne odločitve ustavnega sodišča, ki smo jo - glede na okoliščine - pričakovali. Zadržanja odlokov smo se sicer nadejali že od občine, od nekdanjega in sedanjega župana, Petra Bossmana in Đenia Zadkovića. Žalostno je, da mora v tej državi civilna pobuda izbirati najzahtevnejša sredstva, ki jih predvideva zakonodaja za uveljavitev osnovnih demokratičnih pravic, ki so bile kršene,” je povedal Davorin Petaros, tudi zdajšnji občinski svetnik Gibanja za občino Piran.

Nekdanji občinski svet je odloke sprejel 2. oktobra lani, Petaros se je na ustavno sodišče obrnil 16. januarja, potem ko so v civilni iniciativi ugotovili, da so odloki 1. decembra stopili v veljavo. Prejšnji župan Peter Bossman (SD) jih je 30. novembra objavil v uradnem listu, čeprav so si v civilni iniciativi prizadevali, da bi jih izpodbili z referendumi, “ker omogočajo pozidavo še zadnjega zelenega pasu od Fiese do Portoroža v smeri od severa proti jugu”. Nasprotno je Bossman zatrjeval, da želi občina urediti zaledni del Portoroža. Na slabih dvanajst hektarjih naj bi uredili parke, pa tudi garažno hišo, manjši hotel in 53 hiš.

Davorin Petaros

Civilna iniciativa Piran-Pirano

“Žalostno je, da mora v tej državi civilna pobuda izbirati najzahtevnejša sredstva za uveljavitev osnovnih demokratičnih pravic.”


Najbolj brano