Najvišje nagrade za primorski žar

Pevci in pevke koprskega Mešanega pevskega zbora Obala in Pevskega zbora osnovne šole Koper so upravičeno ponosni. Z drugega Mednarodnega tekmovanja za veliko nagrado v zborovskem petju CorAmare v ligurijskem mestu Sestri Levante so se včeraj vrnili s petimi odličji, med katerimi je tudi najpomembnejše, velika nagrada tekmovanja, ki jo je osvojila Obala.

Člani Pevskega zbora Osnovne šole Koper in Mešanega pevskega 
zbora Obala so se po uspešnih nastopih na zmagovalnem odru 
fotografirali še za trajen spomin.
Člani Pevskega zbora Osnovne šole Koper in Mešanega pevskega zbora Obala so se po uspešnih nastopih na zmagovalnem odru fotografirali še za trajen spomin.  

ISTRA, LIGURIJA Druge edicije mednarodnega tekmovanja, ki ga je ligurijska obala gostila od 5. do 7. aprila, se je udeležilo 15 zborov, ki so se pomerili v petih kategorijah. Veliko nagrado tekmovanja, tako imenovani grand prix, je osvojil Mešani pevski zbor Obala Koper pod vodstvom dirigenta in uveljavljenega skladatelja Andreja Makorja, ki zbor vodi od septembra 2017.

“Glede na to, da vodim zbor šele drugo sezono in je bila to tudi prva večja turneja, ima nagrada gotovo poseben pomen,” nam je včeraj dejal Makor. “Daje nam nov žar, novo energijo, ki jo bomo gojili in razvijali v smeri, s katero smo se tokrat proslavili. Seveda nam daje tudi nova upanja in motivacijo za nadaljnje delo, nenazadnje pa gre za dogodek, ki nam je prinesel veliko veselja in nam vlil tudi notranje želje po dodatnem delu. Predvsem pa je ta nastop še bolj povezal pevke in pevce v veliko družino, res nam ni prinesel le nagrade.”

Nagrada energiji

Pevke in pevci so se pomerili v dveh kategorijah in se v obeh po številu točk uvrstili v veliki finale tekmovanja. V kategoriji B, ki je vključevala tudi ljudsko petje, so pevke in pevci Obale z ljudskim programom osvojili 97 točk in si delili prvo mesto. V kategoriji A, ki je bila namenjena polifoniji, so prav tako osvojili prvo mesto, obenem pa dosegli najvišje število točk tekmovanja, kar 99 od možnih 100, kar jim je zagotovilo tudi najvišjo, veliko nagrado tekmovanja. Petčlanski žiriji je predsedovala Monica Molella, sestavljali so jo še Maria Ausilia D'Antona, Ana Erčulj, Stefano Bommino in Fabio Moretti. V utemeljitvi nagrade je žirija zapisala: “Odlična vokalnost, dinamika in tehten izbor programa, posebej naj pohvalimo kakovost zvoka zbora.”

Izvrstni mladi pevci

Andreja Makorja smo povprašali, kaj ob vsem, kar je poudarila žirija, pri zboru Obala še posebej prepriča. “Glede na to, kar smo pokazali na tekmovalnem odru, sta gotovo pri nas prisotni veliki želja in energija, ki ju imamo za skupno muziciranje in podajanje glasbe. Lepo se začutimo in vse naše smernice, vsa energija je osredotočena v lepoto in estetiko glasbe,” pravi Makor. Ob tem pa poudarja, da kot solo pevec resnično posveča precej pozornosti vokalno-tehnični podobi glasbe, tako da soglaša z mnenjem žirije.

Da je bilo slovensko zmagoslavje na mednarodnem prizorišču še bolj navdušujoče, so s svojim izvrstnim nastopom poskrbeli še mladi pevke in pevci Pevskega zbora osnovne šole Koper, ki ga vodita Ingrid Poropat in Maja Cilenšek. V kategoriji E, ki je bila namenjena otroškim zborom do 15 let, so osvojili prvo mesto in se prav tako kakor starejši primorski kolegi uvrstili v finale za grand prix. Z 98 točkami so dosegli drugo najvišje število točk celotnega tekmovanja. Žirija pa je zboru podelila tudi posebno priznanje za dovršen umetniški nastop, izraznost in obvladovanje odrskega nastopa. Zbor je zapel a cappella in ob klavirski spremljavi Sindije Šiško ter istrskih godcev Marina Kranjaca in Petra Kaligariča.


Najbolj brano