Za 20.000 evrov več projektov za mlade

Center mladih Koper se je iz eksperimenta, za katerega koprska občina ni vedela, ali bo uspel, v štirih letih prelevil v prostor, ki ga mladi radi uporabljajo. Mojca Vojska, vodja Centra mladih Koper, pa namerava prav mladostnike letos postaviti na preizkušnjo, saj jim bo omogočila, da sami odločijo o porabi 20.000 evrov denarja.

Terasa predstavlja eno od mirnih oaz Kopra, ki jo obiskovalci radi 
uporabijo. Foto: Alenka Penjak
Terasa predstavlja eno od mirnih oaz Kopra, ki jo obiskovalci radi uporabijo. Foto: Alenka Penjak

KOPER > “Odločanje o delu denarja, namenjenega programu, letos prepuščamo mladim. Mislim, da dobro vedo, kaj želijo, in radi bi, da pokažejo, kako aktivni so v resnici,” pravi Mojca Vojska, direktorica javnega zavoda Center mladih Koper (CK), ki se je lani osamosvojil izpod okrilja Zavoda za šport in mladino.

Center mladih Koper je namreč objavil razpisa, namenjena mladinskim projektom. Na voljo je 20.000 evrov (iz 180.000 evrov vrednega letnega proračuna, s katerim CMK razpolaga in ga prejme od urada za mladino in koprske občine). “Mladi lahko ta denar 'porabijo' za različne projekte, ki pa jih seveda morajo umestiti v CMK. Doslej se mladi, ki niso delovali v društvih, na razpise niso mogli prijaviti. A ker mora CMK zajeti potrebe čim večjega števila mladih, smo se odločili, da jim odpremo vrata in jih na nek način privabimo k participativnemu odločanju o razdeljevanju denarja, ki nam ga na letni ravni namenita urad za mladino in koprska občina,” odločitev o participativnem razdeljevanju dela denarja pojasnjuje Mojca Vojska. Dodaja, da sta razpisa oblikovana tako, da se nanju ni težko prijaviti, a bodo mladi kljub temu morali pripraviti tudi finančno okostje predlaganega programa.

Poleg omenjenih razpisov pa je aktualen še natečaj CMK studio live, ki je namenjen mladim glasbenim skupinam iz vse Slovenije. Pogoj za prijavo na razpis je, da glasbeniki nimajo izdanega albuma ter da igrajo avtorsko glasbo. Na natečaj lahko pošljejo vsaj tri avtorske skladbe. Komisija, ki jo bodo sestavljali Andrea Flego, Boris Furlan - Primitivc in Jernej Zoran, član skupine Društvo mrtvih pesnikov, bo izbrala tri najboljše glasbenike, ki se bodo v finalu pomerili med seboj. Vsi trije bodo nagrajeni z možnostjo snemanja avtorskega komada v glasbenem studiu CMK-ja, zmagovalec pa bo lahko posnel še videospot.

Center mladih Koper je začel delovati pred štirimi leti, ko je dobil v uporabo prostor, v katerem je prej živel MKC Koper. Projekt sta sprva vodili dve zaposleni z nalogo, da CMK odpreta čim večjemu številu mladih, danes pa je tam že devet sodelavcev. “Stroške šestih zaposlenih sofinancirata koprska občina in urad za mladino, v veliko pomoč pa so nam še evropski prostovoljci,” pravi Mojca Vojska. Načrtov pa je še več, med njimi odpiranje četrtnega mladinskega centra na koprskem Markovcu, ki bi deloval kot enota CMK-ja in v katerem bi v sodelovanju z drugimi institucijami mladim z Markovca v primernih prostorih končno omogočili ustvarjalno delovanje.


Najbolj brano