V Izoli kmalu razpis za neprofitna stanovanja

Komunala Izola namerava v imenu občine do začetka novega leta urediti 18 neprofitnih stanovanj, za katere bo pred letošnjim poletjem objavila javni razpis za oddajo v najem. V ta namen bodo “odkopali” tudi stanovanja v neprofitnem bloku Livade, ki so formalno shrambe oziroma kleti.

Najtrši oreh bo ureditev  petih stanovanj v neprofitnem bloku 
Livade na Južni cesti 20.  Foto: Mirjana Cerin
Najtrši oreh bo ureditev petih stanovanj v neprofitnem bloku Livade na Južni cesti 20.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Do poletja bo izolska Komunala po pooblastilu občine objavila razpis za oddajo stanovanj v najem in opredelila prednostne kategorije prosilcev. “Cilj občine je, da stanovanja dodelijo mladim, mladim družinam in prosilcem z daljšo dobo bivanja v Izoli.” V sektorju za upravljanje z nepremičninami na Komunali ocenjujejo, da se bo na razpis prijavilo približno 250 prosilcev. Trenutno oddajajo 306 stanovanj.

Za dela namenjajo tričetrt milijona

Najhitreje bodo uredili deset stanovanj, v katerih je treba opraviti le vzdrževalna dela. “Ta stanovanja bodo nared do letošnje jeseni,” zagotavljajo v kabinetu župana Danila Markočiča. Precej več dela bodo imeli s tremi stanovanji na Smrekarjevi ulici 52. “Ker gre tam za obsežnejše posege, bodo ta stanovanja urejena predvidoma do konca letošnjega leta.”

18 stanovanj bodo oddali, računajo pa na 250 prosilcev.

Najtrši oreh bo ureditev petih stanovanj v neprofitnem bloku Livade na Južni cesti 20. Pritličje bloka s petimi stanovanji so zasuli z zemljo, sicer blok novembra 2009 ne bi postal vseljiv. Projektirali so ga namreč tako, da ni bil skladen z gradbenim dovoljenjem in zazidalnim načrtom. Previsok je bil za dve etaži, njegove kleti bi morale biti skoraj v celoti vkopane. Tako so morali prvo etažo stanovanj zasuti in jih prikazati kot kleti. V občini predvidevajo, da bodo stanovanja vseljiva v začetku novega leta, saj je za njihovo ureditev potrebno dobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje in jih urediti. Da bo potrebno gradbeno dovoljenje vsaj za spremembo namembnosti, če že ne za rekonstrukcijo, potrjuje tudi Branko Andrejašič, načelnik upravne enote, kjer pa doslej niso dobili še nobene vloge.

V občinski upravi ocenjujejo, da bodo za ureditev vseh 18 stanovanj potrebovali 750.000 evrov. Kje bodo dobili denar? “Iz tistega dela stanovanjskega fonda, ki ni primeren za vselitev, predvsem s prodajo solastniških deležev na nepremičninah, ki za občino niso pomembne,” odgovarjajo. Od solastnikov dobivajo številne predloge za odkup občinskih solastniških deležev, že na marčevski seji občinskega sveta so potrdili nekaj takšnih prodaj.

Najslabša stanovanja gredo v prodajo

Poleg tega bo občina do konca leta prodala osem stanovanj v starem mestnem jedru, ki so v tako slabi kondiciji, da bi njihova obnova stala več, kot bo znašala prodaja. “Tudi ta denar bo občina namenila obnovi stanovanjskega fonda, da bo primeren za bivanje,” zagotavljajo v županovem kabinetu. Ali bodo vsa prodali ali pa nekatera zamenjali za objekt Uprave za obrambo v Drevoredu 1. maja, kot so napovedali ob nedavnem obisku ministra za obrambo Karla Erjavca, še ni znano.


Najbolj brano