Intereuropa v roke Pošte?

Tekma za nakup Intereurope je v ciljni ravnini. Po neuradnih informacijah Večera in portala Siol naj bi Pošta Slovenija pred dnevi dosegla dogovor o nakupu večinskega deleža, po drugih informacijah pa naj bi prodajalci izbrali kupca prihodnji teden. V Pošti informacij za zdaj ne komentirajo. Delavci Intereurope so vznemirjeni, sprašujejo se zlasti, ali bo novi lastnik odpuščal, kje bo sedež družbe ...

Uradnih informacij o  razpletu prodajnega postopka za večinski delež Intereurope še ni, neuradno pa je slišati, da  
naj bi v boju zmagala Pošta Slovenije.

 Foto: Sonja Ribolica
Uradnih informacij o razpletu prodajnega postopka za večinski delež Intereurope še ni, neuradno pa je slišati, da naj bi v boju zmagala Pošta Slovenije.  Foto: Sonja Ribolica

KOPER > To je drugi poskus prodaje Intereurope in vse kaže, da se bo zdaj izšlo. Banke, ki prodajajo 72-odstotni delež, so na mizo že dobile štiri zavezujoče ponudbe, na vrh kupčka so nedavno postavile dve. Poslali sta ju Pošta Slovenija in britanski logist Xpediator.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi se boj za večinski delež koprskega logista razpletel v prid Pošte Slovenije. A nekateri opozarjajo, da prodajalci še tehtajo obe ponudbi in da se bodo odločili prihodnji teden ali še kasneje.

Glavno obravnavo proti Lovšinu bodo morali začelti znova

Za prodajo 72-odstotnega deleža Intereurope so se odločile banke, ki so večinske lastnice koprskega logista postale pred šestimi leti - s pretvorbo dela dolgov v lastniški delež. Dolgove si je Intereuropa nakopala s posli nekdanjega predsednika uprave Andreja Lovšina. Posel z logističnim terminalom v ruskem Čehovu je Intereuropo skoraj spravil v stečaj. Intereuropa je v to naložbo vložila več kot 140 milijonov evrov, na koncu pa ga je prodala za 45 milijonov. Zaradi domnevne zlorabe položaja predsednika uprave je koprsko tožilstvo proti Lovšinu že pred leti vložilo obtožbo. Sojenje je že začelo, a ga bodo morali zaradi zamenjave sodnika začeti znova.

Na Pošti za zdaj ne komentirajo

Na Pošti Slovenije za zdaj informacij o nakupu ne komentirajo. Povedali so, da ne dajejo izjav glede posameznih strateških odločitev in poslovnih partnerstev, dokler postopki niso uradno zaključeni.

Četudi drži, da je posel že usklajen z upravo SDH - ta upravlja državni delež v Pošti Slovenije -, mora dokončno izvedbo posla potrditi še nadzorni svet Pošte in Slovenski državni holding. Prav tako se bo morala o prevzemu izreči še agencija za varstvo konkurence. Britanski Xpediator je v prvem krogu oddal višjo ponudbo, po neuradnih informacijah naj bi ponudil 15 milijonov več kot Pošta. Po poročanju Siola pa so Britanci od prodajalcev zahtevali, da se z njimi pogajajo ekskluzivno. Zaradi strahu prodajalcev, da bo v nadaljnjih pogajanjih znižal ceno, naj bi pogajanja z njimi končali.

Po poročanju Siola naj bi Pošta za vstop v lastništvo Intereurope skupaj z dolgovi ponudila približno 105 milijonov evrov. Intereuropa ima za skoraj 70 milijonov evrov najetih posojil.

Delavci v Intereuropi v negotovosti

Neuradne informacije o tem, da naj bi Intereuropo kupila Pošta, vznemirjajo tudi zaposlene v tem koprskem logistu. “Za zdaj so do nas prišle samo neuradne informacije. Nihče od bodočih lastnikov se doslej ni oglasil pri naših delavskih predstavnikih. Zaposleni so v negotovosti; sprašujejo se, kaj bo z njimi in z njihovimi pridobljeni pravicami, ali bo novi lastnik odpuščal, spremenil sedež družbe ...” je včeraj najpogostejša vprašanja zaposlenih nizala Nevija Pečar, predsednica sveta delavcev.

“Če drži, da je boj za nakup Intereurope dobila Pošta Slovenije, potem nastaja največji domači logist. Ko si tako velik, lahko diktiraš cene na trgu. Lahko si konkurenčnejši tudi zaradi dejstva, da imaš še druge dejavnosti,” pravi Boris Rosi, dekan Fakultete za logistiko. Sam meni, da je za Intereuropo bolje, da dobi domačega lastnika. “Delovna mesta so v primeru, da je kupec domači lastnik, manj ogrožena kot ob nakupu tujcev.”

72-odstotni delež v Intereuropi skupaj prodajajo državna SID banka in NLB, kjer ima država prav tako lastniški delež, ter Gorenjska banka, SKB banka in banka Intesa Sanpaolo.


Najbolj brano