“Najprej sem človek, potem vse ostalo”

“Najprej sem človek, potem vse ostalo,” je bil glavni stavek novega cikla srečanj z naslovom Povezani komenske Kosovelove knjižnice, v katerem je v četrtek gostila furlanskega pisatelja Angela Florama in goriškega novinarja Andreo Bellavite.

Z gostovanjem Angela Florama in   Andree Bellavite je komenska knjižnica začela nov niz 
pogovorov Povezani.

 Foto: Knjižnica Komen
Z gostovanjem Angela Florama in Andree Bellavite je komenska knjižnica začela nov niz pogovorov Povezani.  Foto: Knjižnica Komen

KOMEN > Andrea Bellavite, priznani goriški novinar in pisatelj iz Gorice (rojen leta 1959 v Veroni), je avtor številnih uspešnic, med njimi knjig L'Isonzo (Soča), Il Carso (Kras), Gorizia tra le nuvole (Gorica med oblaki - Sabotin, Sveta gora, Škabrijel). Knjigi o Soči in Krasu govorita o naravnih lepotah, ljudeh, zgodovini, umetnosti in še marsičem. Kot je povedal na komenskem srečanju, je fasciniran nad prijaznostjo ljudi in dejstvom, da so se Kraševci uprli vojni, fašizmu in se spoprijeli s težkimi življenjskimi pogoji. Prepričan je, da je tega sposoben le človek z močnimi kulturnimi koreninami. Zato je knjiga Il Carso (Kras) zanj poklon vsem Kraševcem in Krasu.

Furlanski pisatelj Angelo Floramo je sebe predstavil kot kraško dušo. V sebi nosi vonj po kamnu, barve, burjo in okuse; vse, kar ga spominja na stare starše in očeta, ki je svojo mladost preživel v Svetem. Avtorjev ded je bil namreč prisilno poslan s Sicilije v Sveto, ker ni želel sprejeti fašistične izkaznice. In prav to obdobje Floramo opisuje v svojem romanu La veglia di Ljuba (Bedenje Ljube), ki je izšel konec lanskega leta. “Moj oče je dobro znal slovensko, naučil ga je njegov oče, in to leta 1935! Ko smo leta 1971 obiskali Sveto, smo bili tako lepo sprejeti. Domačini so nas pričakali s kruhom in soljo, kot je bila navada. Sprejel nas je tudi vaš pomemben rojak, nunc Viktor Kos, ki je name naredil velik vtis,” je med drugim povedal Floramo, ki zase pravi, da je človek “lepe, pluralne Zemlje” in da so meje umetno ustvarjene.

Angelo Floramo

pisatelj iz Vidma, katerega ded je bil pregnan s Sicilije, ker ni želel sprejeti fašistične izkaznice

“Moj oče je dobro znal slovensko, naučil ga je njegov oče, in to leta 1935!”

V večeru, ki je potekal v slovenskem jeziku, je bil velik poudarek na povezovanju in poznavanju sosedov. “Saj če soseda ne spoznamo (njegovih navad, kulture, jezika, zgodovine), si o njem lahko ustvarimo napačna mnenja in prepričanja, ki pa niso nujno prava,” je povedal Igor Komel, direktor Kulturnega doma Gorica, ki je večer povezoval in je bil tudi glavni pobudnik srečanja v sodelovanju z županom Občine Komen Erikom Modicem in komensko knjižnico.

Igor Komel

direktor Kulturnega doma Gorica

“Če soseda ne spoznamo (njegovih navad, kulture, jezika, zgodovine), si o njem lahko ustvarimo napačna mnenja in prepričanja, ki pa niso nujno prava.”


Najbolj brano