“Klif je nevaren in to ni šala!”

Že prihodnji teden naj bi se zaradi nevarnega klifa med Piranom in Fieso srečali predstavniki piranske občine ter ministrstva za okolje in prostor ter poiskali skupno finančno rešitev za zavarovanje 840 metrov dolge pešpoti pod klifom. Medtem je Okolje Piran v Fiesi popravilo ograjo, ki so jo nedavno uničili vandali in ovira dostop do pešpoti.

Egon Štibilj, poveljnik piranske CZ, pred ograjo, ki je preprečevala dostop do poti pod klifom, dokler neznanci žic niso preščipnili.  Foto: Alenka Penjak
Egon Štibilj, poveljnik piranske CZ, pred ograjo, ki je preprečevala dostop do poti pod klifom, dokler neznanci žic niso preščipnili.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Ovire, ki naj bi preprečile hojo po pešpoti med Piranom in Fieso, so padle že pred dnevi, a jih delavci Okolja Piran po naročilu župana Đenia Zadkovića znova postavljajo. Včeraj so popravili ograjo, ki na pešpot vodi iz Fiese, te dni pa bodo novo ograjo namestili tudi iz piranske strani. Medtem ko žičnata ograja ljudi ustavlja bolj simbolično kot zares, pa Egon Štibilj, poveljnik Civilne zaščite Piran, čaka na odločitev in navodilo župana Zadkovića.

“Če se bo župan odločil, bom kot poveljnik civilne zaščite dal odredbo, s katero lahko odredim intervencijo in sanacijo klifa. Ni nam treba čakati niti na sprejem občinskega proračuna, saj je sanacija nujna, denar zanjo pa lahko župan nameni iz tako imenovanih županovih rezerv, ki so namenjene zgolj intervencijam,” rešitev, s katero bi lahko v dveh mesecih sanirali najbolj nevarne dele klifa ter domačinom in turistom omogočili varno uporabo izjemno prometne poti, izpostavi Egon Štibilj.

840

metrov je dolga pešpot pod klifom

650.000

evrov bi piranska občina letos namenila za sanacijo klifa

Erika Čok iz kabineta piranskega župana pravi, da skrbno spremljajo dogajanje pod klifom in upajo, da ga bodo lahko sanirali čim prej. Dejstvo je, da je kamenje padalo tudi v času nekdanjega župana Petra Bossmana in vseh njegovih predhodnikov, ki pa doslej za zaščito klifa niso storili prav veliko. Lani je Bossman naročil geodetsko študijo o klifu, ki je uporabna tudi novemu županu in njegovi ekipi, predlog o zaprtju pešpoti pa je dokončno padel šele januarja letos, ko se je na pot usulo 15 kubičnih metrov materiala. Za odločanje o tem, kaj naj storijo, ni bilo več časa in župan je zaradi osebne odgovornosti naročil postavitev ograj.

V letošnjem predlogu proračuna, ki pa še ni sprejet, naj bi za sanacijo namenili 650.000 evrov in postavili varovalne mreže, s katerimi bodo čim manj posegli v zeleno območje, ki sodi tudi pod Naturo 2000.


Najbolj brano