V Vipavsko dolino z burjo v laseh

Gospodarska škoda je prevelika, da bi lahko še naprej mirno gledali, kako burja povzroča milijonske izgube prevoznikom in drugim podjetjem. Odločili so se, da bodo ukrepali. Območna zbornica za severno Primorsko, Območna obrtna zbornica Ajdovščina ter ajdovska in vipavska občina so sklenile dogovor o reševanju “problematike burje”. V njem zahtevajo, naj država postavi protivetrne in protihrupne zaščite na hitri cesti Razdrto-Vrtojba, tako da ne bo več prihajalo do zapor prometa, razen v primerih viharja ... Tako smo v Primorskih novicah februarja leta 2006 pospremili zahtevo lokalnih skupnosti in gospodarstvenikov Goriške državi, da ukrepa in se pospešeno loti reševanja težav z burjo in posledično zapor na vipavski hitri cesti, zaradi katerih je severnoprimorsko gospodarstvo dotlej utrpelo za milijardo tolarjev škode.

Do tega tedna, ko so gradbene ekipe na najbolj izpostavljenih odsekih začele graditi testna polja protivetrne zaščite, je burja še neštetokrat pokazala zobe, dogovori in napovedi pa so se na hodnikih med različnimi odločevalci nekajkrat izgubili. A pobudniki projekta, ki so vanj vložili ogromno ur prostovoljnega dela, so ostali trdno odločeni, enotni in so vztrajali pri svojih prizadevanjih. Po 13 letih od pobud in sedmih letih od predstavitve projektov si lahko končno oddahnejo. Protivetrno zaščito lahko zdaj zamakne samo burja. A po ocenah strokovnjakov, ki so v rešitve vključili nova znanja, se to ne bo zgodilo. Zdaj si želijo, da bo burja jeseni pihala dovolj močno, da bodo dobili merodajne podatke in rešitve s testnih polj prenesli na celotno traso med Razdrtim in Vipavskim Križem. Tu bi morala dodatna protivetrna zaščita po uredbi iz leta 1999 stati že ob zaključku gradnje glavne prometnice skozi Vipavsko dolino, ki je bila zasnovana kot strateški koridor na poti od Barcelone do Kijeva, a so na to “malenkost” pozabili.

Zdaj si želijo, da bo burja dovolj pihala, da bodo dobili merodajne podatke in rešitve s testnih polj prenesli na celotno traso.

Na več kot 30 milijonov evrov ocenjen projekt bo, če se bodo uresničile napovedi strokovnjakov, bistveno zamaknil omejitve prometa. S tem naj bi se v prihodnje izognili razmeram, ko je bila Vipavska dolina tudi več dni odrezana od središča države in so šli ljudem lasje pokonci, a ne samo zaradi burje. Če bo tako, potem je bilo vredno počakati teh 13 let.


Preberite še


Najbolj brano