Jelinčič hoče pogled na morje, ne na javne luči

Predsednik SNS in poslanec Zmago Jelinčič, ki nad obalno cesto v Žusterni gradi hišo, je z elektronske pošte iz državnega zbora koprski občini poslal dopis, v katerem ocenjuje, da bi bilo smiselno odstraniti stebra javne razsvetljave pred njegovo hišo oziroma ju zamenjati z nižjimi, ki zanj ne bosta moteča. Priznava, da je lani v občini že dosegel, da enega stebra sploh niso namestili.

Jelinčič priznava, da je v občini dosegel, da enega stebra  javne 
razsvetljave niso namestili. Z rdečim je označena lokacija, kjer je 
bil ta po projektu predviden. Foto: Nataša Hlaj
Jelinčič priznava, da je v občini dosegel, da enega stebra javne razsvetljave niso namestili. Z rdečim je označena lokacija, kjer je bil ta po projektu predviden. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ob tem pa ne gre pozabiti, da so tamkajšnji krajani na osvetljen odsek med kopališčem Žusterna in začetkom Krožne ceste čakali petdeset let, zato jih zahteva Zmaga Jelinčiča jezi in čudi.

Zahteva po umiku luči se mu ne zdi sporna

Jelinčič v tem ne vidi nič spornega, kot tudi ne, da je dopis poslal z državnozborske elektronske pošte, kjer je poslanec in kar bi lahko razumeli kot svojevrsten pritisk. V koprski občini zagotavljajo, da to ne igra nobene vloge. “Njegov dopis ne bomo obravnavali nič drugače kot katero koli drugo prošnjo. Predlog bomo proučili in mu posredovali odgovor,” napovedujejo.

Jelinčič se otepa sanacije dostopne poti

Koprska občina in Zmago Jelinčič sta na dveh bregovih tudi kar zadeva sanacijo poškodb na javni dostopni cesti do njegove parcele. V občini pravijo, da so te posledica prevozov in gradnje. Jelinčiča so pozvali k obnovi že v času investicije, kar naredijo v primeru vseh investitorjev in izvajalcev. “Ker sanacije ni opravil, ga bomo vnovič pozvali, naj to stori najkasneje v 30 dneh. V nasprotnem primeru bomo uvedli inšpekcijski postopek,” napovedujejo. Jelinčič za poškodbe krivi soseda Ayarija, ki jih je po njegovem prepričanju naredil, ko naj bi prekopaval cestišče za električno napeljavo. Trdi, da je o tem že obvestil tudi župana.

“Dopis lahko pošljem od koderkoli, tudi s prijateljevega mejla ali pa s pošte, če hočem. Pomembno je le, kdo je podpisan pod dokument. Sicer pa sem za parcelo nad morjem plačal visok znesek in ne bom trpel, da mi steber javne razsvetljave tik pred dnevno sobo uničuje pogled,” pravi Jelinčič. Ko ga seznanimo, da najbližjega soseda Noureddina Ayarija, ki ima prav tako hišo nad obalno cesto in svetilke na podobnih mestih, to prav nič ne moti, nam odvrne, da mu je za to prav malo mar.

Ayari ima o tem drugačno mnenje. “Obala je od vseh nas in prav je, da je to območje urejeno in osvetljeno. Še posebej v večernih urah se sprehajalci počutijo bolj varne, predvsem pa je manj možnosti za kakšne nesreče med kolesarji in motoristi. Videl sem že, kako sta dva trčila, ko še ni bilo javne razsvetljave,” spomni. Pravi, da mu luč sveti neposredno v spalnico, a da zagrne zavese in spusti žaluzije.

Občina lani popustila Jelinčičevim pritiskom

V občini pojasnjujejo, da se stebra nahajata ob enosmernem delu nekdanje obalne ceste, kjer poteka tudi dvosmerna kolesarska pot in sprehajalna pot, ki ju je bilo nujno opremiti z manjkajočo javno razsvetljavo. Sicer pa vse kaže, da je občina lani že popustila Jelinčičevim pritiskom, saj je ta dosegel, da enega stebra sploh niso namestili.

“Tako je, to sem se dogovoril z občino, ker se nisem strinjal z lokacijo,” brez zadržkov priznava Jelinčič. Na cestišču pod njegovo hišo je namreč opaziti, da so izvajalci jamo za postavitev stebra očitno skopali, jo nato zasuli in asfaltirali. V občini potrjujejo, da enega svetila niso izvedli hkrati z drugimi, vendar napovedujejo, da ga bodo namestili v kratkem.

Skliceval se bo na kategorizacijo ceste

“To bomo pa še videli. Ne bodo ga postavili,” je prepričan Jelinčič. Trdi, da ima zadostno podlago za tožbo, če občina ne bo ugodila njegovi prošnji. Pravi, da se bo skliceval na spremenjeno kategorizacijo ceste, kjer ni potrebna namestitev tako visokih stebrov javne razsvetljave. “Če bo treba, bom poiskal tudi kakšen evropski predpis. Pričakujem, da bodo zdajšnje svetilke nadomestili s podobnimi, kot so ob poti med Žusterno in Koprom ali pa v mestnem središču. To bi bilo zame sprejemljivo,” pravi.

V občini odgovarjajo, da so za izvedbo javne razsvetljave na tem delu obalne ceste izdelali projektno dokumentacijo ob upoštevanju vseh zakonskih določil, vključno z uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

“Gre za sodobna led svetila, pri katerih svetloba ne seva navzgor in ne povzročajo svetlobnega onesnaženja za bližnje objekte. Svetila tudi nismo postavili tik ob objektih. V Jelinčičevem primeru so postavljena najmanj 13 metrov stran od hiše,” navajajo v občini.


Najbolj brano