Alpe Adria na krožniku

V času, ko se številni odločajo, kje bodo preživeli velikonočne praznike in kam bodo šli poleti, so predsinočnjim na veliki gala prireditvi na Dunaju predstavili posebno izdajo gastronomske revije Falstaff, posvečene doživetjem v Sloveniji, Furlaniji Julijski krajini in na avstrijskem Koroškem.

V elegantni osrednji dvorani dunajskega MuseumsQuartierja je v četrtek zvečer dišalo. Na veliki gala prireditvi, ki se je je udeležilo več kot 400 gostov, so turistične organizacije Slovenije, Furlanije Julijske krajine in avstrijske Koroške novinarjem, turističnim delavcem in prijateljem na docela praktičen način, z vonji in okusi, nekaj besedami in veliko glasbe, predstavili posebno izdajo revije Falstaff. V mogočni nakladi 139.000 izvodov bo bralce, ki jih zanimajo gastronomske teme, dosegla v Avstriji, Nemčiji in Švici. Na 145 straneh se nizajo motivi krajev in jedi, ki v tistem, ki jih že pozna, zbujajo spomine in skomine, onemu, ki jih vidi prvič, pa željo, da bi krenil na pot.

Urednik in lastnik Falstaffa Wolfgang Rosam je v uvodu v revijo citiral Sigmunda Freuda, da naša srca gledajo na jug, in se kot koroški rojak spomnil oziranja prek Karavank ter hrepenenja po morju in tamkajšnjih kulinaričnih užitkih. S sodelavci je sestavil okusen in slikovit kolaž najboljšega, kar ponuja širša regija severnega Jadrana in sončne strani Alp.

“Gastronomija smiselno dopolnjuje dosedanja skupna projekta, pohodniško pot Alpe Adria Trail in Alpe Adria Golf.”

Maja Pakdirektorica STO

Na prireditvi, ki jo je mojstrsko v treh jezikih vodila Mojca Mavec, so okuse regije predstavili trije vrhunski kuharski mojstri, Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono), Emanuele Scarello (Agli Amici, Videm) in Hubert Wallner (Seerestaurant Saag, Vrbsko jezero). Kavčič je ponudil karpačo iz postrvi z mariniranima jabolkom in hruško, gin tonik v objemu brinjevega dima in potičko v obliki praline. Slovensko vinsko zastopstvo so bili Dveri Pax s Štajerske, Otmar Šturm iz Bele krajine in Lan Kristančič, ki je predstavljal vina iz družinske kleti Movia iz Ceglega. Ob naših so ponujali še vina z italijanske strani Brd, ob pivu so svojo vinsko ponudbo predstavili tudi Korošci, saj je na Koroškem 170 hektarjev vinogradov.

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), je na Dunaju izpostavila sistematično promocijo slovenske gastronomije. Poudarja njen trajnostni, k naravi usmerjen vidik, in z zadovoljstvom izpostavlja vse tesnejše sodelovanje med tremi sosedami: “Gastronomija smiselno dopolnjuje dosedanja skupna projekta, pohodniško pot Alpe Adria Trail in Alpe Adria Golf. Za Slovenijo je gastronomija nadvse pomembna, saj bo v prihodnjih dveh letih naš promocijski adut, zlasti pa leta 2021, ko bo naša država nosilka naslova Evropska gastronomska regija.”

Maja Pak gastronomijo vidi kot pomemben adut slovenskega turizma, ne nazadnje so gastronomska doživetja tudi v prvem šopku certificiranih petzvezdičnih doživetij, med njimi s Primorske Vintage Gourmet Tour koprske oljarne Lisjak in Nepozabni dan v ribogojnici Fonda v Seči.

Christian Kresse, direktor koroške Karnten Werbung, je poudaril, da vse tri dežele tvorijo enovito območje z vidika ponudbe, izpostavil je tudi zgodovinsko povezanost, prav tako pa veliko skupnih prehranjevalskih korenin ter trajnosten odnos v kulinariki. Napovedal je, da bo Ziljska dolina postala prva Slow Food destinacija na svetu, za kar se neumorno zavzema veliki prijatelj Slovenije in promotor njene gastronomije Herwig Ertl iz kraja Koče-Muta v Ziljski dolini. “To je prvi tovrsten dogodek, še zdaleč pa ne zadnji. Skupaj gremo naprej,” pa je poudaril Lucio Gomiero, direktor Turistične organizacije Furlanije Julijske krajine ter napovedal tesno sodelovanje pri pomembnem dogodku marca prihodnje leto, ko bo v sosednji deželi potekala mednarodna konferenca o vinskem turizmu.

“Turizem je tudi izvrstno diplomatsko orodje. Z njim najlaže povezuješ ljudi, še zlasti če lahko predstavljaš tako bogato in raznoliko ponudbo,” pa je ob robu živahnega dunajskega večera, polnega sonca in dobre volje, povedala slovenska veleposlanica v Avstriji Ksenija Škrilec. Na fotografiji je tretja z leve, ob njej pa so (z leve) Maja Pak, smučarski as in promotor Koroške, nekoč pa žal neuspele pobude zimske olimpijade treh dežel Franz Klammer, Tomaž Kavčič, Wolfgang Rosam in Lan Kristančič.


Najbolj brano