Konec Popovičeve sage o Hotelu Koper

Koprski občinski svet je včeraj soglašal s pogojno poravnavo med občino ter Termami Čatež in DZS glede spora za Hotel Koper. Občina bo umaknila pritožbo in v treh letih ne bo uveljavljala predkupne pravice za hotel, v zameno pa se prej omenjeni družbi, ki ju obvladuje Bojan Petan, odpovedujeta pravdnim stroškom in odškodninskim zahtevkom.

Koprski občinski svet je včeraj na seji soglašal s sklenitvijo 
pogojne  poravnave med občino ter družbama Terme Čatež in DZS 
glede spora za  Hotel Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski občinski svet je včeraj na seji soglašal s sklenitvijo pogojne poravnave med občino ter družbama Terme Čatež in DZS glede spora za Hotel Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Koprska občina je v mandatu prejšnjega župana Borisa Popoviča po neuspelem nepremičninskem poslu z družbama DZS in Terme Čatež leta 2016 dobila vrnjen predujem (270.000 evrov) za nakup Hotela Koper.

Ker pa se ni hotela sprijazniti, da si je lastnik premislil, je po sodni poti uveljavljala predkupno pravico in z začasno odredbo želela preprečiti, da bi prodajalec medtem hotel prodal komu drugemu. V občini so se namreč sklicevali na to, da so sprejeli ponudbo DZS in z njo posledično sklenili pogodbo. V DZS in Termah Čatež pa so na sodišču vztrajali, da se jim pod pogoji, ki jih je zahtevala občina, Hotela Koper ni izplačalo prodati.

3

leta koprska občina ne bo uveljavljala predkupne pravice za Hotel Koper

V razpravi je Popovič svetniškim kolegom povedal, da jih dobronamerno opozarja, naj ne potrdijo sodne poravnave. “Če boste to storili, bo nastala materialna škoda, za katero boste odgovorni tako svetniki kot župan. Pritožbeni postopek bi morali voditi do konca in dobiti v last hotel, ga nato obnoviti ali pa prodati. Že jutri je mogoče zanj iztržiti 400.000 ali 500.000 evrov več, kot znaša kupnina. Te priložnosti ne bi smeli zamuditi. To bi bilo nedopustno in neresno,” ocenjuje Popovič.

Razkriva še, da naj bi se župan Aleš Bržan že pred časom pogovarjal z enim od resnih kupcev. V javnosti sicer krožijo govorice, da naj bi se za hotel zanimal turški investitor, a tega nihče ne potrjuje.

S Popovičevimi grožnjami o kazenskih postopkih, ki naj bi čakali svetnike v primeru potrditve poravnave, pa se ne strinja odvetnik Janez Starman (Lista Aleša Bržana). “Občina je tožbo izgubila, tako da res nima smisla govoriti, kako moramo vztrajati, da bomo zmagali. Poravnava je dobra rešitev, sploh, ker bi teoretično lahko DZS zahtevala povrnitev škode, ker v vsem tem času ni mogla investirati v objekt,” meni.

V upravi DZS na naša vprašanja niso odgovorili, je pa Bojan Petan za časnik Delo povedal, da je s podpisom poravnave storjen šele prvi korak za rešitev dolgoletnega spora. Napovedal je še, da bo hotel kmalu spet na nepremičninskem trgu, medtem pa ga bodo prihodnji mesec znova odprli, saj imajo že napovedane prihode gostov.

Koprski podjetnik Aleš Piščanc, v preteklosti najresnejši kupec, ki mu je načrte prekrižal prav Popovič, se je medtem že lotil drugega izziva v Ospu, kjer ureja butični penzion. Na vprašanje, ali bi ga kljub vsemu zanimal nakup hotela, pa odgovarja, da bo počakal, kakšne poteze bodo po koncu postopka povlekli v DZS. Predvsem pa, na kakšen način in pod kakšnimi pogoji bodo prodajali nepremičnino.


Najbolj brano