Kako bo brexit vstopil v naš vsakdan

Slovenija se mora zaradi neodločnosti Združenega kraljestva pri izstopanju iz EU pripravljati na različne scenarije, zlasti pa na najtežjega: izstop brez dogovora, tako imenovani trdi brexit. Ta bi pomenil, da bi Združeno kraljestvo čez noč postalo tretja država, vključno s carinami in potnimi listi. Glede teh se je trenutno mogoče zanašati na najavo Združenega kraljestva, da naj bi tudi v primeru trdega brexita za državljane EU še vedno veljal režim potovanja z osebno izkaznico.

London Foto: Nebojsa Tejic
London Foto: Nebojsa Tejic

V Združenem kraljestvu stalno ali začasno živi približno 4200 Slovencev, v Sloveniji pa nekaj več kot 700 državljanov Združenega kraljestva. Zanje, pa tudi za vse, ki v prihodnjih mesecih načrtujejo pot ali selitev med državama, dnevi čakanja na razplet britanske politične zmešnjave, niso enostavni.

Trde posledice trdega brexita

Vprašanja, s katerimi se ukvarjajo ljudje, so zelo življenjska. Bodo slovenski državljani za potovanje v Združeno kraljestvo potrebovali potni list? Kako bo z veljavnostjo vozniških dovoljenj, pridobljenih na Otoku? Nenazadnje, kako bo po novem s kupovanjem prek spleta, če bodo med EU-27 in ZK morda čez noč spet obveljale carine?

Slovenija, podobno kot ostale članice EU-27, upa na najboljše, na potrditev ločitvenega sporazuma in uveljavitev prehodnega obdobja, ko bi za Združeno kraljestvo še vedno veljala vsa zakonodaja EU. Pripravlja pa se na najslabše: na izstop Združenega kraljestva brez dogovora. Po tem scenariju bi Združeno kraljestvo na dan izstopa postalo tretja država. Vmes so odprte še številne možnosti, ki se morajo izkristalizirati do 12. aprila.

Nekaj odgovorov, kaj bo, če se zgodi najslabši scenarij, je mogoče najti na posebni spletni podstrani, ki jo je odprla slovenska vlada. Združeno kraljestvo je najavilo, da naj bi v primeru trdega brexita na začetku obveljal režim, ki bi omogočal potovanja z veljavno osebno izkaznico. EU namerava delovati recipročno. Se pa v primeru trdega brexita napoveduje takojšen konec prostega pretoka dela; državljani EU-27, ki bi se želeli zaposliti v Združenem kraljestvu, bi morali pridobiti vizum po predvidoma enakih postopkih, kot veljajo za državljane tretjih držav.

Ob morebitnem izstopu brez dogovora bi morali biti pozorni tudi tisti, ki radi nakupujejo prek spleta. Tisti trenutek, ko bi Združeno kraljestvo postalo tretja država, bi za blago, ki prihaja od tam, začele veljati carinske in sanitarne kontrole ter preverjanja skladnosti s pravili EU. To bi lahko precej podaljšalo dobavne roke. Za blago iz Združenega kraljestva bi bilo treba plačati tudi DDV, uvozne dajatve in carino, pri čemer so pošiljke v vrednosti do 22 evrov oproščene DDV, pošiljke do 150 evrov pa so oproščene plačila carine.

Odločitev, kako bi bilo v bodoče s standardi, ki jih je za zaščito potrošnikov uveljavila EU (pravica do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo v dveh tednih od nakupa, pravice v primeru nedobave ali pravice v primeru blaga z napako), je v domeni britanskega parlamenta, ki ne bo več zavezan k spoštovanju evropskih direktiv.

Poskrbeti bi bilo treba za turistična zavarovanja

Vprašanje veljavnosti vozniških dovoljenj je aktualno za Britance, ki živijo v Sloveniji. Kot je v pogovoru za STA povedala britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey, imetnikom britanskih vozniških dovoljenj svetujejo, naj jih zamenjajo s slovenskimi, saj 12 mesecev po brexitu britanska vozniška dovoljenja ne bodo več veljala. Veleposlanica je sicer poudarila, da si prizadevajo zagotoviti, da ljudje posledic morebitnega izstopa brez dogovora ne bi občutili v vsakdanjem življenju.

Velika Britanija je za Slovence priljubljena turistična destinacija, zato je aktualno tudi vprašanje, kako bo v bodoče s turističnim zdravstvenim zavarovanjem. V primeru brexita brez dogovora bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja prenehala veljati. To pomeni, da si bodo morali turisti pred potovanjem na Otok urediti komercialno zavarovanje.


Najbolj brano