Vojska z vajami do tretje ure zjutraj znova sprožila ogorčenje

Postojnska občina je včeraj zjutraj na ministrstvo za obrambo poslala protestno pismo, v katerem izpostavlja “ignoranco” vseh pogovorov in stališč občine, ki je zahtevala prekinitev streljanj s težkim orožjem in umik vsaj tujih vojaških sil. Namesto tega v okviru trenutne mednarodne vaje Sokol štiri dni streljanje poteka celo do tretje ure zjutraj.

Postojnski župan obžaluje, da se na proteste občine še  ni odzval 
niti vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik Borut Pahor. Foto: Daniel Cek
Postojnski župan obžaluje, da se na proteste občine še ni odzval niti vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik Borut Pahor. Foto: Daniel Cek

POSTOJNA > “Na žalost je ostalo le pri našem upanju in nerazumevanju ter gluhih ušesih,” se je včeraj odzval postojnski župan Igor Marentič, potem ko je bila za Postojnčani še ena neprespana noč, v kateri se je bobnenje s Počka slišalo skoraj do tretje ure zjutraj.

V nasprotju z zagotovili Erjavca

Takšen urnik vaj oziroma vaje s težkim orožjem same so za občino nesprejemljive ne le zaradi stališča postojnskega občinskega sveta, ki je v luči razveljavitve državnega prostorskega načrta (DPN) za vadišče in zaradi negativnih vplivov vadišča na okolje že v začetku prejšnjega meseca zahteval prekinitev vaj, temveč tudi zaradi izjav ministra za obrambo Karla Erjavca. Ta je namreč že pred časom dejal, da bi se bilo treba glede vaj, ki so za letošnje leto že načrtovane, “posebej dogovoriti, na kakšen način bomo to izvedli, gotovo pa na takšen, da bomo čim manj obremenjevali okolje in občane”.

Tudi na občini razumejo, da so bile vaje že dlje časa napovedane in da ima Slovenska vojska z Natom za letošnje leto že pripravljen načrt usposabljanj. “Pa vendar smo mnenja, da se da načrte prilagoditi, če že ne drugače, vsaj glede časa izvajanja vaj, ki so se te dni zavlekle pozno v noč. Razumemo naše občane in se strinjamo z njimi, da so te vaje popolnoma neprimerne za naše območje in pri tem bomo vztrajali!” poudarja župan. In dodaja, da upa, da bo občina do zaprtja Počka prišla po pravni poti z zakonsko zaščito vodnega vira, saj je pot prek ministrstva “več kot očitno nemogoča”. “Nimamo podpore pri ministru za obrambo, na vse proteste in dejanja Občine Postojna se ni odzval niti vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik Borut Pahor,” še obžaluje Marentič.

Upoštevali dogovor, ki ne velja več

Na ministrstvu za obrambo (Mors) so na naše vprašanje glede nočnih streljanj pojasnili, da so upoštevali omejitve, ki so bile zapisane v dogovoru med Morsom in občino glede uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture v občini, od katerega pa je občina decembra odstopila. Sklicujejo se na to, da je dogovor dopuščal nočno streljanje največ deset dni v mesecu (od ponedeljka do četrtka), junija, julija, avgusta in septembra pa največ do 23. ure. Marca je tako, kot pravijo, Slovenska vojska nočno usposabljanje izvedla oziroma še bo “le” štiri dneve: od 25. do 27. marca od 22. do 3. ure, 28. marca pa od 7. do 24. ure.

Margareta Srebotnjak Borsellino, pobudnica ustavne presoje DPN za Poček, sicer pravnica, ob tem poudarja, da je edino pravilno, da je občina od dogovora z Morsom odstopila, saj je bil “zastarel in neuporaben”. Hkrati pa opozarja na dvoličnost Morsa, ki se na dogovor sklicuje, ko gre za urnik vaj, ne pa tudi, ko gre za plačilo preostalega sofinacerskega deleža za novi postojnski gasilsko-reševalni center. Na Morsu namreč pravijo, da za to nimajo pravne podlage, ker je občina od dogovora odstopila, pa čeprav z vajami nadaljujejo. Po njenem mnenju je izogibanje plačilu podcenjujoče do lokalne skupnosti, sploh ob upoštevanju dejstva, da “se gre Mors na vadišču vojaški biznis na plečih Postojnčanov”. Na Morsu ta očitek sicer zavračajo, češ da na račun vaj ne služijo. “Denar pa niti ni najpomembnejši - trpimo občani, ki smo ob zemljo, zdravo okolje in čisto pitno vodo,” še opozarja Srebotnjak Borsellinova.


Najbolj brano