Izmenjava pomoči je ključ za uspešno sodelovanje

Novogoriški, šempetrski in kanalski prostovoljni gasilci ter novogoriški poklicni gasilci so se v soboto udeležili večje vaje v Gorici, ki jo je na različnih deloviščih pripravila tamkajšnja civilna zaščita, da bi preizkusila usposobljenost svojih služb in možnost čezmejnega sodelovanja. Slovenski gasilci poudarjajo, da so tovrstna sodelovanja dobrodošla.

 Pri preizkušanju usposobljenosti štaba goriške civilne zaščite so 
aktivno sodelovali novogoriški, šempetrski in kanalski gasilci. Foto: Pierluigi Bumbaca
Pri preizkušanju usposobljenosti štaba goriške civilne zaščite so aktivno sodelovali novogoriški, šempetrski in kanalski gasilci. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Goriški občinski štab civilne zaščite je drugačen od ostalih tovrstnih štabov v Italiji. Edini ima namreč dodatno funkcijo čezmejnega sodelovanja, ki so jo v soboto na večji vaji na različnih lokacijah v Gorici tudi preizkusili. K sodelovanju so povabili še gasilce iz treh slovenskih občin in se tako seznanili, kako jim lahko novogoriški, šempetrski in kanalski gasilci priskočijo na pomoč v primeru poplav, ujm, vetrolomov, potresov, gozdih požarov ...

Jezik pri komunikaciji ni bil ovira

“Pripadniki goriškega občinskega štaba civilne zaščite so na vaji preigravali različne scenarije reševanja. Spoznavali so funkcijo štaba in njeno sestavo, da je vsak pripadnik spoznal svoje naloge,” je pojasnil Tadej Devetak, predsednik PGD Šempeter, ki je v soboto ves dan deloval v štabu. “Moja naloga je bila, da jim kot predstavnik slovenskih gasilcev v kriznem odzivanju javim, kakšno pomoč jim lahko ponudimo, preden se na lokacijo pripeljejo kolegi z drugih koncev Italije,” je opisal Devetak. Tako jim je naštel, koliko črpalk jim lahko posodijo v primeru poplav, povedal, ali imajo napravo za prečiščevanje vode, opisal opremo za pomoč v gozdnih požarih, ob potresu, vetrolomu ...

“Jezik pri komunikaciji ni bil ovira, saj naši gasilci znajo italijansko, kar nekaj pripadnikov iz Gorice pa slovensko, poleg tega imajo tudi prevajalca. Delo je teklo brez zapletov in vaja je bila zato uspešna,” je sklenil.

Štirje šempetrski in osem kanalskih prostovoljnih gasilcev so sodelovali pri reševanju iz globin in višin, pri katerem so uporabili vrvno tehniko. Ponesrečenca so skupaj s pripadniki iz Gorice rešili iz Soče, nato pa ga dvignili na suho, na most.

Glavna je bila večerna vaja, po scenariju vaje se je zgodila prometna nesreča dveh vozil, v katerih sta bili ujeti po dve osebi. V neurju je na enega od avtov padlo več dreves. Z različnimi ukrepi so ponesrečence rešili iz vozil. “Okrepili smo znanje in odnose z reševalnimi službami iz Gorice, ki si želijo še več sodelovanja z nami,” je dejal Stane Črvič, poveljnik šempetrskih gasilcev, ki je bil v tej vlogi tudi na sobotni vaji.

Pet novogoriških poklicnih in pet prostovoljnih gasilcev pa je reševalo v bližini Ločnika, kjer je obtičal avto, saj je v neurju nanj padel daljnovod, ter Podgore, kjer so iz Soče reševali ponesrečenca. “Za nas so to bile običajne vaje, izziv pa je bila komunikacija z drugimi službami. Testiranje koordinacije štabnega vodenja je bilo na vaji uspešno,” je povedal Matjaž Marušič, ki je v soboto vodil novogoriško gasilsko enoto. “Vaja je bila za nas priložnost, da spoznamo sistem, delovanje in organiziranost goriške civilne zaščite, predvsem pa, da se tudi osebno spoznamo, saj je to eden izmed ključev uspešnega sodelovanja ob nesrečah, izmenjavi pomoči,” pa meni Simon Vendramin, poveljnik novogoriške gasilske enote.


Najbolj brano