V porodnišnici odprli Center za nosečnice

Materinski dan so v postojnski porodnišnici obeležili z odprtjem sodobnega Centra za nosečnice, kjer bo ekipa strokovnjakov skrbela za zdrave in ogrožene nosečnice, poseben poudarek pa bo na zgodnjem odkrivanju nepravilnosti v razvoju plodov. Upajo, da bo tej nadgradnji čim prej sledila še ena, z novim laboratorijem za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

V Centru za nosečnice, ki je namenjen nosečnicam iz širše regije, 
bo delovala ekipa strokovnjakom pod vodstvom dr. Nataše Tul 
Mandić.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Centru za nosečnice, ki je namenjen nosečnicam iz širše regije, bo delovala ekipa strokovnjakom pod vodstvom dr. Nataše Tul Mandić.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “V centru bomo obravnavali nosečnice čez celo obdobje od zanositve do poroda in poporodnih pregledov. Namenjen je predvsem preventivnim dejavnostim ter zgodnjemu odkrivanju razvojnih nepravilnosti, kar poteka s pomočjo zelo dobrega ultrazvočnega aparata in različnih genetskih testov, pa tudi invazivnih genetskih preiskav (amniocenteza, biopsija horionskih resic) in na drugi strani odkrivanju nepravilnosti v poteku nosečnosti pri materah, kot je na primer zgodnja diagnoza preeklampsije ali sladkorne bolezni v nosečnosti,” pojasnjuje vodja centra, dr. Nataša Tul Mandić, izkušena specialistka ginekologije in porodništva ter subspecialistka za feto-maternalno medicino, ki je v postojnski porodnišnic zaposlena od novega leta. Pred tem je bila tudi predstojnica ljubljanske porodnišnice. Kot poudarja, si bodo v centru prizadevali za sodelovanje široke palete strokovnjakov, od babic, ki bodo lahko še aktivneje in čim bolj samostojno pomagale pri vodenju zdravih nosečnic, medicinskih sester, ginekologov - porodničarjev, genetikov in pediatrov do psihologov in fizioterapevtov.

Kljub temu da v Sloveniji beležimo zelo nizko umrljivost mater, umrljivost novorojenčkov pa je celo najnižja na svetu, Tulova opozarja, da na teh rezultatih ne smemo zaspati.

Ultrazvok tudi za druge preiskave

Center bo namenjen v glavnem nosečnicam, a ne samo njim. Direktor Aleksander Merlo pravi, da se z nekaterimi priznanimi specialisti na področju ultrazvočne diagnostike že dogovarjajo, da bi v preostalem času v njem izvajali ultrazvoke trebušne votline in srca, za katere so zelo dolge čakalne dobe, če ne v okviru koncesije, pa samoplačniško, kar bi bila pridobitev za celotno regijo.

Center bo deloval na primarni in sekundarni ravni. Nosečnice, ki nimajo izbranega osebnega ginekologa znotraj postojnske porodnišnice, bodo v center lahko prišle z napotnico, sicer pa bodo glede na pravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) določene storitve samoplačniške.

Bolnišnica je za ureditev prostorov namenila približno 15.000 evrov, s pomočjo donatorskih sredstev pa so kupili nov, 50.000 evrov vreden ultrazvočni aparat.

“Pat pozicija, ki ni v korist bolnišnice”

Center deluje na približno 120 kvadratnih metrov prostorov v pritličju postojnskega zdravstvenega doma, v katerih je do preselitve na začasno, nadomestno lokacijo deloval center za oploditve z biomedicinsko pomočjo. Glede tega po besedah direktorja Aleksandra Merla porodnišnica nestrpno čaka dogovor občine in države. “Glavni, ki plačujemo ta nedogovor, smo zdravstveni delavci v tej ustanovi in postajamo že malo nestrpni oziroma apatični, kar ni v redu,” poudarja Merlo. Kot je znano, ima bolnišnica dovoljenje za delo na dislokaciji v ljubljanskih Dravljah do 1. junija, vendar Merlo upa na podaljšanje. Zdaj je namreč že jasno, da do takrat rešitve še ne bo. Občini Postojna in Pivka, ki sta lastnici stavbe, zgrajene s samoprispevkom občanov (kar je edini tak primer v Sloveniji), se morata z ministrstvom za zdravje namreč dogovoriti glede vlaganja v stavbo. Merlo je že predlagal, naj občina lastništvo stavbe z ustrezno zamenjavo prenese na državo, ki je v tem primeru obljubila denar za nov laboratorij, ali pa denar zagotovi sama, “saj do sedaj ni vložila nič”. Postojnski župan Igor Marentič je včeraj povedal, da so bolj naklonjeni podelitvi služnosti ali stavbne pravice, na podlagi česar bi ministrstvo lahko vlagalo v občinske prostore. A načrtovani sestanek na zdravstvenem ministrstvu je bil zaradi odstopa ministra pred kratkim preklican. “Smo v pat poziciji, ki ni v korist bolnišnice. Če bo šlo tako naprej, postavlja to pod vprašaj obstoj bolnišnice,” je ponovno opozoril Merlo.


Najbolj brano