Politika kuha, bolniki pa goltajo

Družinski zdravniki v osnovnem zdravstvu že dolgo opozarjajo, da jih je premalo in so preobremenjeni. Da je vse manj časa za bolnike in vse več administriranja. Da se mladi zdravniki za to specializacijo ne odločajo, ker je delo prenaporno.

Za opozorila doslej ni bilo posluha. Večina odločevalcev in odgovornih za zdravstvo, z ministri vred, se je raje posvečala dolgim čakalnim dobam za druge specialiste in operacije. Čakanja v osnovnem zdravstvu doslej ni bilo, a se tudi to spreminja. Med drugim zato, ker je teh ambulant premalo, normativi zanje vse strožji in neživljenjski. Veliko ambulant je tudi v odročnih krajih, kakršni so, denimo, na Tolminskem. Tja mladih zdravnikov ne mika.

Odgovorni bodo morali rešiti godljo v osnovnem zdravstvu. Žal to, kar je skuhala politika, še najbolj goltajo bolniki.

Za piko na i morajo družinski zdravniki opravljati še obiske bolnih na domovih in mrliško ogledno službo. Hkrati morajo delati tudi v nujni medicinski pomoči, saj tudi teh specialistov skoraj ni in si ta dejavnost krepko pomaga prav z osnovnim zdravstvom. Posledice so preutrujenost, strah pred napakami in podaljševanje čakanja naročenih bolnikov ter zato njihovo prenaročanje. Tudi pritisk bolnih je vse večji, saj se življenjska doba daljša, z njo narašča obolevanje.

Da bi probleme zajezila na hitro, je zavarovalnica ZZZS vpeljala normativ - sedem minut za pacienta. Ne glede na to, ali hudo kašlja ali ima še neodkrito demenco, žolčne kamne, morda raka. V pičlih sedmih minutah mora torej družinski zdravnik med pregledom bolnika izpolniti še kup obrazcev ... V to je prisiljen, saj sicer ne more zabeležiti diagnoze, predpisati zdravil (in preveriti, ali bo zanje morda treba doplačati iz lastnega žepa), spisati napotnice in naloge za laboratorij ... Tako namesto temeljitega pogovora s pacientom - kar je za diagnosticiranje ključno - bulji v računalnik. Med tem ga v čakalnici čaka še 20, 50 bolnih. Morda tudi še obisk na domu. Ve tudi, da bo za kakšno napotnico preveč plačal kazen!

Ker se problemi in delo kopičijo, je družinskim zdravnikom prekipelo. Napovedujejo odhod; najbrž v mirnejša okolja. Odgovorni bodo zdaj morali to godljo rešiti. Žal to, kar je skuhala politika, še najbolj goltajo bolniki. Novi zdravstveni minister ne bo imel lahkega dela. Še zlasti z ZZZS ne, ki je doslej z administrativnimi ukrepi tudi bolnim povzročila že precej škode.


Preberite še


Najbolj brano