Japonec je pobral vse

Včeraj je v Planici vreme prehitevalo koledar za vsaj en mesec. Ob žgočem soncu in ljudeh v kratkih rokavih se zaplate snega okoli letalnice niso vklapljale v vremensko sliko. Skakalce pa je prevevalo zadovoljstvo, da je naporne sezone konec.

 Ryoyu Kobayashi je  včeraj trikrat slišal japonsko himno, nazadnje, 
ko je prejel v roke veliki kristalni globus zmagovalca sezone. Foto: Anze Malovrh
Ryoyu Kobayashi je včeraj trikrat slišal japonsko himno, nazadnje, ko je prejel v roke veliki kristalni globus zmagovalca sezone. Foto: Anze Malovrh

PLANICA > Pred tednom dni je v Planici in okolici še prevladovala zimska idila. Padlo je 20 centimetrov snega, ki pa je ob visokih temperaturah minuli konec tedna hitro skopnel. Tako kot forma večine skakalcev, posebej tistih, ki v svetovnem pokalu niso več lovili mest pri vrhu. Ravno nasprotno pa je rasel zagon med slovenskimi tekmovalci, ki jim je letenje velik izziv. In očitno še posebej pri dveh - osmoljencu svetovnega prvenstva v Seefeldu Ryoyju Kobayashiju, ki je sicer v ostalem delu sezone osvojil vse, kar se je dalo, in pri Nemcu Markusu Einsenbichlerju, svetovnemu prvaku iz Seefedla.

Ansambel Saše Avsenika je sicer dolgo čakal, da je v živo prvič zaigral ponarodelo skladbo legendarnega Slavka “Planica, Planica,” ki označuje polete daljše od 230 metrov. Bolj kot so se bližali najboljši letalci, bolj je bil ansambel zaposlen. Zmagovalec svetovnega pokala in globusa za polete ter planiškega točkovanja, ki prinaša 20.000 švicarskih frankov denarne nagrade, je Ryoyju Kobayashi. Za konec odlične sezone je v prvi seriji postavil tudi rekord planiške letalnice. Takrat je žirija dovolila daljše polete in Japonca je neslo 250 metrov. “Dobro sem odskočil, dobil dober veter pod smuči in poletel res daleč. Zelo sem užival med poletom. Premor ne bo dolg, sledijo še razne obveznosti, potem pa že priprave na novo sezono,” je dejal 22-letni Japonec.

Na veselje precej manjše množice kot v soboto je Domen Prevc doskočil pri dolžini 239,5 metrov. Tekmovalno formo je s tretjim mestom ohranil še Eisenbichler, blizu mu je bil četrti Poljak Pyotr Zyila. Z bučno navijaško podporo, saj niti letos poljskih obiskovalcev ni manjkalo. Na petem mestu je bil Timi Zajc, najboljši slovenski tekmovalec, ki je krstno sezono v svetovnem pokalu na domači velikanki zaokrožil s petim mestom. “Presenetil sem tudi sebe. Pred sezono nisem pričakoval, da bom vso sezono tako držal formo, pa da bom tudi stal na zmagovalnih stopničkah. Kljub nekaterim padcem forme sem se uspel dvigniti. Morda največji padec je bil ravno v času svetovnega prvenstva, ko bi morali vse skupaj dvigniti na višjo raven. Preveč je bilo cirkusa, premalo smo naredili, da bi bili uspešni. Skačem zase, to je individualni šport,” je po koncu sezone povedal Zajc. Anže Semenič je sezono zaokrožil z devetim mestom. Tudi Peter Prevc je bil na koncu zadovoljen z razpletom sezone in 19. mestom, Anže Lanišek pa je zadnjo tekmo v sezoni 2018/19 sklenil na 29. mestu.

Tudi v prihodnji sezoni bo slovenske tekmovalce vodil Gorazd Bertoncelj. “Blizu smo bili zastavljenih ciljev, so pa bile tudi objektivne okoliščine, zaradi katerih nismo izpolnili načrta, Zagotovo bodo določene spremembe pri pripravi ekipe, kajti nekatere napake so se med sezono vendarle pokazale,” je povedal trener in napovedal, da posebno velikih sprememb vendarle ne bo. Peter Prevc je sicer pred časom dejal, da sodelovanje ni optimalno, Bertoncelj pa pravi, da povsem zaupa v vse fante.


Komentar novinarja

Rok Maver

Po prazniku čas za razmislek

S planiškim finalom je tradicionalno konec zimske športne sezone. Če bi ta sledila vremenu v naših krajih to zimo, bi bila sklenjena že zdavnaj. Mar ni čudno prek TV ekrana gledati zasnežene kraje in tekmovalce, ki napol zmrzujejo, medtem ko zunaj žvrgolijo ptički in so bunde že v omarah. V takih vremenskih razmerah prirejanje zimskih tekmovanj že meji na čudež, ki ga pri nas na krilih prostovoljcev in navdušenja še zmoremo, v tujini pa bi le odmahnili z roko in tekmovanje preprosto odpovedali....

Preberi več

Najbolj brano