Postojna je dobila svojo sladico

Hruške, maline, skuta, med in orehi so sestavine Jakobove torte, katere nastanek je navdihnila zgodba o pastirčku Jakobu. Zasnovala jo je slaščičarka Petra Grah, premierno so jo predstavili postojnskim turističnih ponudnikom. “Je odlična promocija naše destinacije in cilj je, da postane naš prepoznavni znak,” pravijo v zavodu Znanje.

Petra Grah (desno) in Nastja Kleva pravita, da bo Jakobovi torti  
sledil še Jakobov sladoled.    Foto: Veronika Rupnik Ženko
Petra Grah (desno) in Nastja Kleva pravita, da bo Jakobovi torti sledil še Jakobov sladoled.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Turistične ponudnike ves čas nagovarjamo, naj celotno turistično ponudbo predstavijo preko naših zgodb in legend. Upali smo, da bo kdo ustvaril tudi kakšno posebno jed, povezano s postojnskimi legendami, in Petra Grah, ki je lahko inovativen zgled ostalim, je to storila,” pravi Špela Gacin, vodja enote Turizem zavoda Znanje, kjer se zavedajo, da je kulinarika pomemben dejavnik turističnega razvoja, saj obiskovalci iščejo avtentična gastronomska doživetja.

Pri tem ima postojnsko območje še kar nekaj neizkoriščenih priložnosti. “Že dlje časa je kulinarika šibka točka ponudbe na Postojnskem, kljub nekaterim izjemam. Problematično je zlasti pomanjkanje ponudbe lokalne hrane in tradicionalnih jedi, ki so del identitete območja in pomembne za avtentično izkušnjo obiskovalcev,” so zapisali tudi v nedavno sprejeti strategiji razvoja turizma, ki si je za enega od izzivov zastavila tudi določitev tipičnih lokalnih jedi za prepoznavnost destinacije.

Prav zato so bili v Znanju navdušeni nad na novo ustvarjeno sladico, ki jo je skupaj s sodelavkami oblikovala Petra Grah iz priljubljene postojnske kavarne Siesta. Kot pravi, so izhajale iz lokalnih sestavin, značilnih za območje, s katerimi pripovedujejo tudi zgodbo o pastirčku Jakobu. Med čuvanjem ovc je plezal na hruško, v gozdu nabiral maline in trl orehe, na njegov pogum in iznajdljivost, s katerima je premagal strašnega zmaja, spominja zelena dekoracija zmajeve kože na torti.

Torta je sestavljena iz pirinega biskvita z orehi, skutno-smetanove kreme, med katero sta hruškova in malinova plast. Okrašena je z rezinami posušene viljamovke, marinirane v malinovem soku, s karameliziranimi orehi, svežimi in suhimi malinami ter zelenimi koščki biskvita, pobarvanimi z naravnim barvilom. Sladkana je izključno z domačim medom.

Premierno so torto predstavili na srečanju postojnskih turističnih ponudnikov, kjer je bila deležna številnih pohval. V zavodu Znanje želijo, da bi postala prepoznavni znak destinacije in da bi jo razširili tudi po drugih domačih lokalih ali ponudili kot poslovno darilo. “Jakobovo torto se bomo trudili umestiti med novodobne tipične jedi, ki so združene pod skupnim imenom naše destinacije.”

Del postojnske ponudbe je še nekaj izdelkov na temo Jakobove zgodbe: nova slikanica, maskota pastirčka, Torba poguma, Jakobova kolesarska pot in Jakobov spomenik v Šmihelu.


Najbolj brano