Ministrstvo pripravlja dokumente za dvotirno progo

Na ministrstvu za infrastrukturo so začeli s pripravo dokumentov, da bi bila nova železniška proga med Divačo in Koprom lahko dvotirna, je na včerajšnji javni predstavitvi mnenj o projektu drugi tir zagotovila ministrica Alenka Bratušek. Dvotirno progo čimprej zahtevajo tudi predstavniki večine civilnodružbenih organizacij.

Na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru so imele tudi civilne 
inciative številčna zastopstva.  Foto: STA
Na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru so imele tudi civilne inciative številčna zastopstva.  Foto: STA

LJUBLJANA > “V tem trenutku imamo gradbeno dovoljenje za enotirno progo, je pa res, da je predhodna vlada sprejela sklep, da bo ta proga dvotirna,” je pojasnila ministricaAlenka Bratušek. Tisti, ki trdijo, da bo proga enotirna, po ministričinih besedah zavajajo. Priprava dokumentov za gradnjo drugega drugega tira namreč že poteka. Vsi formalni postopki bodo trajali več let, a velik del druge proge naj bi bil narejen že na podlagi obstoječega gradbenega dovoljenja, saj so predori dimenzionirani za dva tira.

Kovačič se bo potrudil, da se bodo vmešali Italijani

Nasprotniki državnega projekta drugi tir Divača-Koper tem napovedim ministrice ne verjamejo. Vili Kovačič, pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, je ministričina pojasnila, da so priprave na gradnjo dvotirne proge že v teku, označil za laži. “Vi s tem, ko obljubljate dvojni tir, lažete. Lažete, prestavljate zadevo za 15 ali 20 let. V tem času bodo ljudje trpeli iste stvari kot doslej,” ji je dejal in napovedal, da se bo v postopku priprave dokumentacije potrudil, “da bodo Italijani povzdignili svoj glas”.

Kje bo država dobila denar za drugi tir?

> 400 milijonov evrov iz proračuna (še vedno obstaja možnost sodelovanja zaledne države).

> S pribitkom k cestnini, ki ga avtoprevozniki plačujejo od 1. januarja letos, bi država zbrala 122 milijonov evrov.

> 250 milijonov nepovratnih sredstev EU.

> 6 milijonov evrov iz naslova povečanja uporabnine na železnicah s 1. januarjem 2020.

> 250 milijonov evrov kredita naj bi odobrila Evropska investicijska banka.

> 167 milijonov evrov kreditov naj bi zagotovile komercialne banke in banka SID.

Na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru so nasprotniki ponavljali opozorila, da izbrana trasa ni optimalna, tehnične rešitve slabe, stroški previsoki, okoljska tveganja prevelika, projekt pa v celoti netransparentno voden.

To, da niti domačini nimajo jasnih informacij o poteku projekta, so izpostavili v civilni iniciativi za spremljanje gradnje drugega tira skozi KS Črni Kal. V CI nasprotujejo gradnji enotirne proge po Osapski dolini, pri čemer je gradnja dodatnega tira le hipotetična in postavljena v nedoločno prihodnost. Sergej Andrejaš je opozoril, da niti ministrstvo niti 2TDK domačinom ne zagotavljata informacij. Podizvajalci na projektu naj bi dobili celo navodilo, da ne smejo komunicirati niti s strokovno niti z laično javnostjo. V 60. letnih prejšnjega stoletja je režim ljudi, ki so terjali informacije, zapiral, zdaj pa so časi drugačni: “Prihajamo v dvotirno obdobje in začnimo se tako obnašati.”

230 vlakov na dan in 43 milijonov ton blaga na leto bo omogočila nova proga

Ministrica Alenka Bratušek je povedala, da po obstoječi progi lahko vozi 90 vlakov na dan, po novi pa jih bo lahko 230. Po obstoječi lahko letno pretovorijo 14 milijonov ton prometa, po novi pa ga bodo lahko 43. “Razlike in dodana vrednost nove proge so več kot očitne,” je ocenila.

Časovnica ostaja enaka: tir v uporabi leta 2026

Številčno zastopstvo na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru je imela tudi druga črnokalska civilna iniciativa Svet ljudske pobude za dvotirno progo, ki jo vodi nekdanji predsednik KS Črni Kal Janko Sever. Ljudje, ki živijo v vaseh ob obstoječi progi, stalno trepetajo, da bo prišlo do požara ali kakšne nesreče. Zato pozivajo državo, naj začne novo progo graditi čim prej, vzporedno s tem pa izpelje tudi gradnjo dodatnega tira. Tako domačini kot Luka Koper in Slovenija to progo po njegovih besedah nujno potrebujejo.

Da jo res, sta prišla včeraj v državni zbor potrdit predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Če se bo ministrstvu in vladi vse izšlo po načrtih, bi morali drugi tir predati v uporabo leta 2026. Finančna konstrukcija za izgradnjo je že skoraj zaprta, je včeraj izpostavila ministrica, ki verjame, da je tudi 250 milijonov Evropske investicijske banke že zagotovljenih. Prav ta teden je posojilo odobril upravni odbor banke, 9. aprila pa mora o tem odločiti še odbor direktorjev, ki ima zadnjo besedo.


Najbolj brano