Sklepajo “pogodbo” s Soncem

Samooskrba z električno energijo je aktualna že v današnjem času, še bolj bo v prihodnosti. Temu trendu želijo slediti tudi v Občini Kobarid, ki išče najbolj ugodne možnosti za prehod na samooskrbo ne le stavb v njeni lasti, temveč tudi za občane, ki bi jim radi ponudili čim več informacij.

Marko Matajurc je z Gregorjem Novakom sklenil dogovor, da bodo 
raziskali možnosti sodelovanja z njegovo platformo.    Foto: Neva Blazetič
Marko Matajurc je z Gregorjem Novakom sklenil dogovor, da bodo raziskali možnosti sodelovanja z njegovo platformo.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > “Z električno energijo bi zadeve radi peljali na drugačen način. Postopoma želimo v največji možni meri zagotoviti samooskrbo s ciljem, da bi presegli zaveze EU po 32 odstotkih porabljene energije iz obnovljivih virov do leta 2030. S tem bi prihranili proračunski denar in denar občanov, ohranjali bi trajnostni razvoj in okolje ter s tem povezan razvoj turizma,” razmišlja župan Marko Matajurc.

Sonce je (spet) aktualno

Že pred leti so sončni elektrarni namestili na skupne hleve v Breginju in Robidišču, ki sta v občinski lasti. V Breginjskem kotu je še več nekdanjih skupnih hlevov, ki žalostno propadajo. Toda zagon je usahnil, ker izkoriščanje sončne energije zaradi globalnih okoliščin ni bilo več atraktivno. Zdaj je ponovno cenovno ugodno. Vmes so se zgodile ključne spremembe, med drugim je izkoristek panel veliko boljši, možno jih je skoraj v celoti reciklirati.

Zato na Kobariškem iščejo partnerje, ki bi jim na tej poti pomagali. Veliko jih je, eden med njimi bi lahko bila tudi visoko tehnološka blockchain platforma Sun Contract s podjetjem Sonce energija, ki sta včeraj z Občino Kobarid simbolično podpisali pismo o partnerstvu, vendar brez finančnih in pravnih obveznosti. Gre le za to, da bi lokalna skupnost pridobila čim več informacij in čim bolj raziskala vse možne opcije. Ponudbo SunContract bodo predstavili občinskemu svetu in če bodo soglašali, bi lahko šli po poti, ki jo ponujajo.

Raziskujejo teren

“V prvi fazi bi lahko namestili štiri sončne elektrarne na osnovni šoli Breginj in Drežnica, na hlevih Stanovišče in Podbela. Izbor naslednjih lokacij poteka, seveda pa računamo tudi na interes občanov in gospodarskih subjektov, da z namestitvijo lastnih sončnih elektrarn tudi sami storijo korak v smeri samooskrbe,” prve korake predstavlja podžupan Marko Miklavič. “Hleva sta sicer v zelo slabem stanju, zato bi bilo stavbi treba obnoviti, kar pa bi hkrati prispevalo k lepši podobi naših krajev,” dodaja župan.

Digitalizacija in demokratizacija

Soustanovitelj in direktor blockchain platforme Sun Contract Gregor Novak je predstavil njene prednosti: “Poenostavljeno povedano, gre za eno prvih energetskih tržnic na svetu, ki presega klasično prodajo električne energije. Za zdaj povezuje 70.000 malih proizvajalcev energije, ki se sami dogovarjajo. Presežek energije lahko za simbolično ceno namenjajo svojim družinskim članom. Če občine ali posamezniki nimajo denarja za investicije v sončne elektrarne ali toplotne črpalke, najdemo vlagatelje.” Kot pravi, znašajo stroški za sončno elektrarna za stanovanjsko hišo okoli 14.000 evrov, iz ekološkega sklada je možno pridobiti 2000 evrov. Vsa zadeva se izplača v sedmih do osmih letih, nato pa elektrarna deluje še okoli 20 let, energija pa je skoraj brezplačna. Direktor Golee Rajko Leban poudarja, da je energetika v tranziciji in da bo v prihodnje vse več razpršenih virov oziroma samooskrbe. “Za povezavo zato potrebujemo digitalizacijo, hkrati se na tem trgu dogaja demokratizacija.


Najbolj brano