Mladostne tudi po 50. letu!

Vse ženske v srednjih letih se srečajo s hormonskimi spremembami, ki jim pravimo - mena. Pojavne oblike niso pri vseh ženskah enake. Ene je skoraj ne občutijo, druge imajo številne znake, od navalov vročine (valunge), divjega bitja srca do višje telesne temperature, znojenja in mrazenja ...

Pestra prehrana je blagodejna tudi pri težavah zaradi mene. Foto: Ivan Merljak
Pestra prehrana je blagodejna tudi pri težavah zaradi mene. Foto: Ivan Merljak

Po 40. letu starosti ženska jajčeca dozorevajo neredno in nepredvidljivo, kar moti urejen ritem menstruacij. Ko telo porabi vsa jajčeca, menstruacije prenehajo in ženska vstopi v menopavzo. Toda to se ne zgodi takoj in nenadoma, marveč lahko ta prehod (menopavza) traja več let, tudi do deset let (peromenopavza) in v tem času je ženska potencialno še plodna.

Vzrok za spremembe je preplet med hormoni in vegetativnim živčnim sistemom, na katerega zavestno ne moremo vplivati. Vegetativno živčevje skrbi za prekrvavitev kože in uravnava krvni tlak, hormoni pa poskrbijo za temperaturno središče v možganih. V meni pa nastajajo bolj ali manj hitre spremembe količin hormonov.

Dobro je vedeti: samo četrtino načina staranja določajo naši geni, vse drugo je odvisno od nas samih, od načina življenja, zdrave prehrane, gibanja, prijateljskega druženja, veselja in radosti in spanca.

Fitoestrogeni so prava stvar

Večino žensk zajamejo nelagodje, strah ali celo panika. Medicina se je pred desetletji odzvala s hormonsko terapijo, pri čemer so ženskam najprej predpisovali sintetični estrogen kot nadomestilo za naravnega. Toda ugotovili so, da to menda povečuje tveganje za nastanek raka maternice. Ponudili so drugo rešitev z umetnim progesteronom, ki so ga kombinirali s sintetičnim estrogenom. Nastala je hormonska nadomestna terapija (HNT). Žal tudi ta ni popolna, saj jo najnovejša raziskovanja povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek Alzheimerjeve demence.

Vendar narave ne moremo preslepiti, zato je uporaba naravnih fitoestrogenov boljša kot sintetična hormonska terapija. Naravni fitoestrogeni so rastlinske snovi, ki posnemajo delovanje ženskih hormonov. Danes poznajo več sto rastlin, ki imajo fitoestrogene. Vedeti moramo, da so rastlinski estrogeni zelo šibki v primerjavi z našimi telesnimi. Vendar redno uživanje fitoestrogenov v večjih količinah pozitivno deluje na duševne in telesne simptome menopavze.

Žajbelj deluje proti navalom vročine

Rastline, ki so bogate s fitoestrogeni, so čičerika, leča, lan, fižol, grah, krompir, koromač, peteršilj, česen, bučna semena ter lanena in sezamova semena, sveže in kislo zelje, brokoli, jajčevci, paradižnik, črna detelja, oves, korenje, oljke, žajbelj in črna detelja. Veliko naravnih fitoestrogenov je tudi v sadju, zlasti v jabolkih, češnjah, granatnih jabolkih, datljih in v rdečem vinu.

Dobro je vedeti: žajbelj je znano zelišče za pomoč pri navalih vročine v meni. Z njim si lahko pripravimo čaj, ga dodajamo juham, solatam in prilogam. Pazimo: žajbelj ni primeren za nosečnice, ženske z epilepsijo in za vse, ki so alergični na meto.

Za absorbcijo fitoestrogenov je treba redno uživati jogurt z bakterijami Lactobacillus Acidophilus. Vendar pozor: če uživamo antibiotike, ti zavirajo sprejem fitoestrogenov in to tudi dalj časa po tistem, ko smo že prenehali uživati antibiotike. Kdor ima težave s ščitnico, bi moral biti pozoren na uživanje brokolija, zelja, kikirikija, pinjol in soje. Pri mnogih ženskah se v tem obdobju pojavi suha nožnica. Te ženske bi morale skrbno uživati maščobne kisline omega 3 oziroma - ribje olje.

Minerali in vitamini

Med meno telo potrebuje še veliko več mineralov in vitaminov. Za hormonsko ravnovesje je med minerali pomemben mineral bor, ker zvišuje raven aktivne oblike estrogena - estradiola 17B. Povsem enako je s testosteronom, ki je predstopnja estradiola. Bor prav tako izboljšuje izkoristek kalcija, saj preprečuje njegovo izplavljanje z urinom. Na ta način tudi uravnava stabilno količino kalcija v krvi. Bor je v jabolkih, hruškah, zelenolistni zelenjavi, v orehih in semenih, grozdju in rozinah, v slivah, mandljih, arašidih in medu.

Pri ohranjanju relativne mladosti moramo poskrbeti za zdravo prehrano, ki vsebuje veliko antioksidantov. Tu so pomembni flavonoidi, karotenoidi ter vitamini, zlasti vitamina C in E. Uživajmo veliko jagodičja, sadja vseh vrst, zelene solate, špinače, ter rib, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3 ter mleka, jogurtov in drugih mlečnih izdelkov.

Dobro je vedeti: samo četrtino načina staranja določajo naši geni, vse drugo je odvisno od nas samih, od načina življenja, zdrave prehrane, gibanja, prijateljskega druženja, veselja in radosti ter spanca. Seveda velja tudi nasprotno: staramo se mnogo hitreje zaradi razvad, kajenja, pretiranega pitja alkohola in podobno.

Če pa telesnih celic ne zavarujemo, jih bodo poškodovali prosti radikali. To vodi do poškodb genetskega materiala in v staranje. To se najhitreje pokaže na koži, ki z leti postaja vse tanjša, vse manj elastična in vse občutljivejša. Svoje dodajo nenehni stres, pomanjkanje spanca in že omenjene razvade. Škodljivo je tudi pretirano sončenje.

Za mladostnost moramo pomladiti tudi srce. Nadzorujmo hrano in preprečujmo debelost, ki skupaj s premajhnim gibanjem in stresom povzroča okvare srčne mišice in krvno-žilnega sistema. Kaj vse pomaga srcu? Poleg telesne aktivnosti, ki ne sme biti pretirana, vendar dovolj intenzivna, da pospeši ritem globokega dihanja in srčnega utripa, je pomembno uživati esencialne maščobne kisline. To so razna hladno stisnjena rastlinska olja, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline (ričkovo, orehovo, lešnikovo, laneno ...), potem kakovostne beljakovine (plave ribe, meso pašne reje ...), dovolj barvitega sadja in zelenjave s številnimi antioksidanti. Pomembni so vsi vitamini skupine B, še zlasti nepogrešljivi za pomlajevanje so B6 (orehi in oreščki, proso, ajda, losos ...), folna kislina ali B9 (zelena zelenjava) in B12 v govejem mesu. Oves ima nizek glikemijski indeks in aktivno snov betaglukan, ki prehaja v kožo in gladi gube; tudi rane se hitreje celijo. Je pa betaglukan tudi zoper holesterol. Uživajmo hrano s skvalenom, ki uravnava DHEA. Skvalen je v oljčnem olju, čistem ribjem olju, tunini, olivah, avokadu, jajčevcih in sirih. Zato uživajte veliko oljk in oljčnega olja.


Najbolj brano