Obljubili center za dementne

Minister za obrambo Karl Erjavec je danes obiskal izolskega župana in strankarskega kolega Danila Markočiča. Dogovorila sta se o treh projektih: menjavi objekta Uprave za obrambo, gradnji novega gasilsko-reševalnega centra in ureditvi parka za potapljanje na velike globine.

Izolski župan Danilo Markočič in minister za obrambo Karl 
Erjavec Foto: Mirjana Cerin
Izolski župan Danilo Markočič in minister za obrambo Karl Erjavec Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Karl Erjavec je dogovore označil za “konkretne” in “uresničljive”.

Z menjalno pogodbo do stanovanj oziroma centrov za starejše

Prazen objekt Uprave za obrambo v Drevoredu 1. maja 11a, v katerem so nameravali urediti službena stanovanja za potrebe obrambnega ministrstva, bodo ovrednotili in zamenjali za občinska stanovanja. Ko bo občina dobila objekt, bo v njem - v pritličju - uredila Dnevno-varstveni center za starejše občane (z njim bo upravljal Dom upokojencev Izola), v nadstropju pa Center za dementne (upravljalec bo Zdravstveni dom Izola).

Kot je povedal Danilo Markočič, bo v centru za starejše občane prostora za 15 do 20 oseb, 13 do 15 bi ga takoj začelo uporabljati. “Želimo si, da bi center uredili do konca leta. Denar bi lahko zagotovili z rebalansom proračuna za letošnje leto,” je pojasnil. V projekt bi lahko zagrizli takoj po sprejemu letošnjega proračuna, kar naj bi se zgodilo 28. marca.

Končno novi prostori za izolske gasilce

Reševalno službo slovenske Istre (v industrijski coni, ob sedežu Komunale) bi dogradili in tam vzpostavili gasilsko-reševalni center, v katerega bi preselili Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Izola in Gasilsko zvezo Izola ter uredili “krizno sobo” za vodenje intervencij ob večjih ujmah, poplavah, požarih in drugih naravnih nesrečah. V novogradnjo bi umestili tudi občinski sistem zaščite in reševanja, ki ga poleg gasilcev sestavljajo taborniki, radioamaterji, Komunala ... in ki potrebujejo skladišče za hrambo opreme in tehnike. Dodatno pa bi predvideli približno 400 kvadratnih metrov veliko skladišče za potrebe Uprave za zaščito in reševanje za hrambo opreme za posredovanje ob nesrečah na morju (onesnaženih, razlitjih) oziroma večjih požarih.

Po Erjavčevih zagotovilih bi ministrstvo občini pomagalo z nabavo opreme za civilno zaščito in gasilce. Temeljni kamen za novogradnjo pa naj bi položili že oktobra, čeprav finančnih izračunov doslej še niso naredili.

V PGD Izola so s takšno rešitvijo zadovoljni. “Naši zdajšnji prostori (ob rokometni dvorani, op. a.) že dolgo niso več primerni, so premajhni in imajo slab dostop,” opozarja predsednik PGD Izola Matija Morato. V društvu imajo skoraj sto članov, četrtina je operativnih gasilcev.

Bazen s 50 metrov globokim jaškom

Med Rudo in avtokampom Jadranka pa si v Izoli želijo urediti center za usposabljanje za tehnično potapljanje na večje globine. V mislih imajo olimpijski bazen s 50 metrov globokim jaškom.

“Predvideli bi ga tudi v osnutku občinskega prostorskega načrta, ki ga nameravamo javno razgrniti ob koncu marca,” je naznanil Markočič. V njem bi se usposabljala podvodna reševalna služba, civilna zaščita, pa tudi rekreativci. V Izoli menijo, da bi center lahko postal srednjeevropski park, kakršnega imajo v Padovi. Če bi bil dovolj zanimiv, da bi ga uporabljale tudi naše južne in vzhodne sosede, od Hrvatov in Srbov do Romunov in Bolgarov, bi se lahko nadejali evropskih finančnih virov. Nosilec projekta bi bilo ministrstvo, vendar morajo tam zamisel še preučiti.


Najbolj brano