Nehajmo jim krasti!

Kradete nam našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ker vam je mar le za naslednje volitve, ne pa za naša življenja, je danes dejala ena od mladih udeleženk podnebnega shoda. In še kako prav je imela. Res je, krademo jim. Njim in njihovim otrokom. Krademo jim sedanjost in prihodnost. Krademo jim tudi čas, ki bi ga lahko preživeli v šoli, pa ga morajo na ulici, da nam povedo tisto, kar bi moralo biti vsakemu odraslemu jasno: da lahko porabi samo toliko, kolikor ustvari, in da lahko živi samo tako, da vse, kar je dobil, ohrani za naslednike. Trajnostno torej.

Česar večina od nas ne počne, še manj družbeni in gospodarski sistem, ki ju vzdržujemo. V eni generaciji smo v zrak pognali toliko toplogrednih plinov, da bodo povzročali ekološke katastrofe še desetletja. Le kakšni starši smo, da nad svoje otroke pošiljamo ekstremne suše in vročine, požare in vodne ujme?!

A to počnemo. Ne samo s tem, ko za 20 evrov letimo v London ali ko vržemo v zabojnik še povsem uporaben pulover ali pijemo kavo iz plastičnega lončka za enkratno uporabo namesto iz porcelanaste skodelice, ki jo lahko uporabimo tisočkrat. Še mnogo bolj uničujemo prihodnost naših otrok s tem, ko podpiramo politiko, ki samo leporeči od volitev do volitev, piše strategije in ukrepe, stori pa bore malo ali nič.

Politika, naša, evropska in svetovna, le mukoma in s skromnimi odstotki niža izpuste toplogrednih plinov in spreminja vire energije. Z veseljem in hvalisanjem hkrati šteje naraščanja pretovora v pristaniščih, izvoza in proizvodnje, števila turistov, prepeljanih potnikov po tleh in po zraku.

Politika - in mi z njo - krade našim otrokom tudi z vsakim poračunom, ki predvideva zadolžitev. Tudi v tem, ki čaka v parlamentu na potrditev. V proračunu je veliko bonbonov za nas, odrasle. Račun za nekatere pa je vlada napisala kar na mlade, naše otroke. Na tiste, ki so danes protestirali na ulicah. Proti temu, da se zadolžujemo na njihov račun.

Mar res odrasli nismo zmožni poskrbeti niti sami zase? Če že ne znamo ali nočemo - kar bi morali kot dobri starši - pripraviti otrokom vsaj nekaj prihrankov, jim vsaj nehajmo krasti.


Preberite še


Najbolj brano