Hobotnice za postojnske nedonošenčke

Skupina zaposlenih iz Osnovne šole Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica je pred dnevi obiskala postojnsko porodnišnico in osebje, pa tudi novorojenčke in njihove starše razveselila s prav posebnim darilom - kvačkanimi hobotnicami, s katerimi želijo polepšati prve dni življenja v porodnišnici predvsem nedonošenim otrokom.

V postojnski porodnišnici so  se razveselili obiska kvačkaric iz 
ilirskobistriške osnovne šole Antona Žnideršiča. Foto: Nataša Olenik
V postojnski porodnišnici so se razveselili obiska kvačkaric iz ilirskobistriške osnovne šole Antona Žnideršiča. Foto: Nataša Olenik

ILIRSKA BISTRICA > ”Raziskave so pokazale, da novorojenčke hobotnica, ki jo dobijo v inkubator, močno spominja na čas, ko so bili še v maternici. Predvsem lovke, ki so narejene po posebnem postopku, jih spominjajo na popkovino mamice, zato jim lovke dajo v rokice. To jim uravna dihanje, srčni utrip ter jih sprosti in umiri,” pravi Nadja Baša, učiteljica in članica skupine, ki sta se ji je poleg učiteljic in drugih zaposlenih na šoli že pridružila tudi ena mama in učenka.

Tako imenovan projekt Octo (hobotnica) se je rodil na Danskem in pred dvema letoma prišel tudi v Slovenijo. Zanj so slišale tudi zaposlene v bistriški osnovni šoli Antona Žnideršiča, ki jih povezuje želja po ustvarjanju, in tako je nastalo 35 barvitih malih hobotnic, ki ustrezajo točno določenim standardom, za vsako pa so porabile najmanj štiri ure.

V porodnišnici so naletele na zelo topel sprejem. “Hvala, da ste se spomnile na nas in predvsem na naše najmlajše in najranljivejše novorojenčke in njihove zaskrbljene mamice in tako polepšale prve dni v porodnišnici ter poskrbele za trajen in neprecenljiv spomin,” se je zahvalila glavna sestra Jana Čelhar.


Najbolj brano