Svetniki spodbujajo obnovo lucijskega vrtca Morje

Že konec meseca se bodo piranski svetniki znova zbrali, saj bodo sprejemali letošnji občinski proračun. Čeprav so mu v prvem branju namenili podporo, se župan Đenio Zadković kritikam ni izognil. Še zlasti tistim, zakaj za prenovo vrtca Morje v Luciji v proračunu ni denarja.

Maritimna ureditev Centra vodnih športov na Bernardinu je 
vredna 515.000 evrov, vendar občinski svetniki predlagajo, da bi 
ta denar raje namenili obnovi vrtca Morje v Luciji.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Maritimna ureditev Centra vodnih športov na Bernardinu je vredna 515.000 evrov, vendar občinski svetniki predlagajo, da bi ta denar raje namenili obnovi vrtca Morje v Luciji.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Razprava o predlogu proračuna, v kateri so ubrano sodelovale vse politične skupine, je županovi ekipi navrgla veliko dodatnega dela, saj mora v dveh tednih predlog proračuna uskladiti s številnimi svetniškimi predlogi, čeprav jih lahko tudi zavrne. Če bodo predlagatelji uspešni, bo manj denarja namenjenega maritimni ureditvi Centra za vodne športe in več obnovi vrtca Morje v Luciji.

Proračun bo težak 30,5 milijona evrov: prihodki naj bi znašali 25,2 milijona evrov, občina pa ima v načrtu še zadolževanje - 1,8 milijona evrov posojila bi uporabili za gradnjo zdravstvenega doma v Luciji in maritimno ureditev Doma vodnih športov.

30,5

milijona evrov bodo znašali odhodki

25,2

milijona evrov bodo znašali prihodki

1,8

milijona evrov je predvidena vsota zadolževanja

“Preveč denarja za neumnosti”

Občinskega svetnika Roberta Fakina (Naš kraj - Lista Tomaža Gantarja) so razburili predrago urejanje pokopališča v Novi vasi, vendar je Đenio Zadković ta projekt podedoval od stare ekipe in ga mora izpeljati do konca. Preveč denarja je v proračunu namenjenega za maritimno ureditev Doma vodnih športov (515.000 evrov), je menil Fakin. “Par milijonov bomo vrgli za neumnosti namesto za prepotrebno infrastrukturo,” je dodal. “Nesmiselno je razkrivanje strehe skladišča Grando, ko pa niti ne vemo, čemu bo ta objekt služil. Nujno pa potrebujemo novi vrtec in denar za sanacijo nekaterih šol.”

Meira Hot (SD) meni, da je proračun uravnotežen, a ni dovolj investicijsko naravnan. “Pomembno je, da se bomo lotili gradnje zdravstvenega doma. Pogrešam pa več kolesarskih poti, igrišč za otroke in prve korake h gradnji garažne hiše v Piranu. Vesela sem, da programov, ki smo jih uvedli v prejšnjem mandatu, kot so topli obroki za občane, župan ni ukinil.”

Davorin Petaros in Nevenka Kavčič (Gibanje za občino Piran) predlagata, da bi že v letošnji proračun uvrstili revitalizacijo Pirana. To bi občina uspešno izpeljala, če bi prostore, ki jih ima v lasti, preuredila v manjše enote in jih namenila izključno mladim, ki živijo v Piranu. Barbara Kožar (Levica) med drugim predlaga, naj se v proračunu najde denar za osvetljavo piranskih ulic, denimo Leninove. “Zagotovimo osvetlitev mesta,” je povedala.

Klif je nevaren, klif ni nevaren

Sanacija klifa, v katero bi se vključila tudi država, bo razburjala prebivalce še vse leto, saj še nihče ne ve, kdaj bodo klif sanirali in odprli peš pot proti Fiesi. Domačini opozarjajo, da skale padajo že od nekdaj in da so na to sobivanje z naravo navajeni. A župan Đenio Zadković pravi, da je neposredno odgovoren za dogajanje na peš poti in zato tega ne more spregledati: “Vem, da ljudje kljub prepovedi peš pot uporabljajo na lastno odgovornost. Upam, da bomo nekaj uredili še pred pričetkom sezone.”

Mitja Udovič pogreša denar za nova otroška igrišča in šport za otroke, prav tako pa je župana zaprosil, naj nekaj stori, da bodo dela v krožišču v Strunjanu potekala hitreje. Udovič predlaga, da bi gradbeni delavci delali tudi ob vikendih. Marina Sorta (SMC) opozarja na nepotrebno odtekanje denarja: “Želela bi, da bi bdeli nad investicijami in da bodo strokovnjaki nadzorovali njihov potek.”

Popoldanski vrtec za zaposlene starše

Med novostmi letošnjega proračunskega leta bo odprtje popoldanskega oddelka v vrtcu Mornarček. To obliko varstva potrebujejo v poletnem času starši, ki delajo v turizmu in denar za trimesečni projekt popoldanskega vrtca je v proračunu že zagotovljen.

V načrtu so tudi zaposlitve novih redarjev: dva med njimi se bosta ukvarjala samo z varnostjo v Piranu v nočnem času, enega bodo zaposlili v Ankaranu, s katerim Piran sodeluje, želijo pa pridobiti še dva inšpektorja.

Župan Đenio Zadković je po torkovi svetniški seji in o možnostih za spremembe v proračunu dodal: “Pričakovali smo nove predloge in v proračunu smo naredili kar nekaj rezerv za prerazporeditev denarja. Nadaljujemo projekte, ki so že potekali in veliko novih stvari nismo mogli zastaviti. Na koncu pa nam veliko denarja niti ne ostane.”


Najbolj brano