Društvo novinarjev obsoja nov poskus ustrahovanja novinarke

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je najostreje obsodilo ustrahovanje in žalitve novinarjev, ki se v vse bolj sovražnem in očitno vse bolj nevarnem okolju za novinarje stopnjujejo. Kot so sporočili, je tak tudi zadnji primer grožnje in poskus fizičnega napada na novinarko Večera Nino Ambrož, ki se je zgodil v torek.

v DNS znova ugotavljajo, da se  sovražno ozračje, uperjeno zoper 
novinarje, stopnjuje. Foto: STA
v DNS znova ugotavljajo, da se sovražno ozračje, uperjeno zoper novinarje, stopnjuje. Foto: STA

LJUBLJANA > Ambroževe naj bi se kar na sedežu časopisne hiše lotil direktor in solastnik podjetja Primius gradnje Primož Pinter, o katerem je poročala v članku o gradbenih projektih. Poskus fizičnega obračuna z novinarko mu je moral preprečiti varnostnik, Ambroževa pa je dejanje prijavila policiji.

Društvo novinarjev od policije pričakuje, da prijavo grožnje jemlje resno in odgovorno ter naj prijave ne podcenjuje, kot se je v nekaterih primerih že dogajalo.

Ob tem so v DNS dodali, da so že večkrat opozorili in znova ugotavljajo, da se stopnjuje sovražno ozračje, uperjeno zoper novinarje, ki se izraža tako v žalitvah kot grožnjah s ciljem profesionalnih in osebnih diskreditacij novinarjev ter tudi v poskusih ustrahovanj z namenom vplivanja na novinarsko delo in očitno tudi s ciljem utišanj novinarjev.

Med verbalnim in fizičnim nasiljem je po opozorilu društva zelo tanka meja, zgolj en korak, ki ga nikakor ne smemo dopuščati.

Tudi zato so še enkrat javno pozvali k ustrezni zaščiti novinarjev v Sloveniji z vsemi potrebnimi ukrepi, ki bodo varovali tako novinarje, ki zgolj opravljajo svoje delo, kot tudi širše pravice javnosti do obveščenosti ter s tem tudi pogoje za delovanje demokratičnih družb, so še sporočili iz DNS.

V Sloveniji je v zadnjem času prišlo do več nasilnih napadov na novinarje.

V letu 2018 so odmevale grožnje in žalitve, ki so med drugim doletele urednika Večera Matijo Stepišnika, novinarje nacionalne televizije Eugenijo Carl, Mojco Šetinc Pašek in Jožeta Možino, pa tudi napada na ekipi Televizije Slovenija in Planet TV.

Na dosledno sankcioniranje napadov na novinarje so poleg DNS večkrat opozorili tudi v Združenju novinarjev in publicistov.


Najbolj brano