Bonboni in karies

Pokojninska reforma, ki je leta 2012 prelevila prav tako reformni pokojninski zakon ZPIZ 1 v ZPIZ 2, je bila šokantna. Po prehodnem obdobju, od leta 2016 za polno pokojnino zahteva 40 let delovne dobe ali vsaj 65 let starosti. Sočasno je strmoglavila odmerni odstotek, za moške vse do 57 odstotkov glede na 24 let plač. Ob padanju števila zaposlenih glede na upokojence in povprečno upokojitveno, za Evropo krepko zaostajajočo starostjo okrog 59 let, je bila reforma nujna. Dodobra je ukrotila največjo blagajno v Sloveniji.

Do te mere, da je vlada z novo načrtovanimi spremembami pred bodoče upokojence, v najsrečnejših okoliščinah sočasno redno zaposlene, natresla velik kup bonbonov. Bonboni sladkajo, ne pomenijo pa reforme. So popravki drastičnega posega v upokojevanje v minulih letih.

Bonboni sladkajo, ne pomenijo pa reforme. So popravki drastičnega posega v upokojevanje v minulih letih.

Čeprav je bila levitev v ZPIZ 2 sprejeta čez noč, se bonbonov ne gre prehitro veseliti. 644 evrov povprečne pokojnine v državi in več kot polovica prejemnikov pod tem zneskom, trkanje armade bodočih revežev na pokojninsko blagajno ob sočasnem pomanjkanju delavcev zahteva hitro ukrepanje. Padanja pokojnin, kaj je bil cilj ZPIZ 2, temu ni uspelo zajeziti. Zato s spremembami vlada obljublja postopni dvig odmere pokojnine na 63 odstotkov plač in še dodatek za skrb za otroka. Vsem, ki bodo to zmogli in bodo glede na delovno okolje lahko, pa namesto 20 odstotkov kar polovico pokojnine ob plači. Sladko! A z bonboni je žal tako, da čez leta izstavijo račun s kariesom. Z gnilobo, katere odpravljanje stane.

V Sloveniji dvojno, saj nam je zobozdravstvo, oziroma zdravstvo sploh, malone razpadlo. To pa, ko gre za predvideno podaljševanje delovne dobe, ne obeta. Kdo bo zdravil čez 60 let stare? Kdo bo skrbel za obnemogle, če bodo njihovi ostareli otroci delali? Kaj bo z mladimi in negotovimi oblikami zaposlovanja? Kako bodo najslabše plačani, zgarani in najbolj pogrešani delavci dosegli bonbone? Ali bodo delodajalci tiste, ki jih 40 let ni zgaralo, raje zaposlovali kot cenejše mlajše delavce?

V nedogled bi lahko nizali vprašanja. Če se že delamo, da ni pred vrati ohlajanja gospodarstva, hočemo povedati samo to, da je pred deljenjem bonbonov treba v Indiji Koromandiji spremeniti marsikaj. Pa četudi na račun kakšnega odstotka popularnosti.


Preberite še


Najbolj brano