Hitreje do ponesrečencev in bolnih

Reševalno vozilo in vozilo za potrebe urgentnega zdravnika sta veliki pridobitvi tako za zaposlene v sežanskem zdravstvenem domu kot tudi za občane, je zadovoljna tamkajšnja direktorica Ljubislava Škibin.

V sežanskem zdravstvenem domu so se veselili dveh novih vozil. Foto: Petra Mezinec
V sežanskem zdravstvenem domu so se veselili dveh novih vozil. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Ob letošnjem prazniku žena so se v Zdravstvenem domu Sežana veselili dveh novih pomembnih pridobitev, ki bosta olajšali delo zaposlenih in izboljšali obravnavo pacientov. Direktorica Ljubislava Škibin je predala v uporabo reševalno vozilo v vrednosti 120.000 evrov in vozilo za potrebe urgentnega zdravnika v vrednosti 20.000 evrov. “Kupili smo ju lani, dobili pa pred nekaj dnevi. Naši zaposleni na leto prevozijo ogromno število kilometrov, zato je nujno, da vsakih nekaj let posodobimo vozni park” je pospremila predajo vozil.

Več kot 300.000 kilometrov letno

Da je posodobitev nujna, dokazujejo številke. Lani so reševalci v šestih reševalnih vozilih prevozili 315.906 kilometrov. Skupaj so opravili kar 7076 prevozov, od tega 1042 nujnih ter 6034 nenujnih in drugih prevozov.

120.000 evrov je stalo novo reševalno vozilo, 20.000 evrov pa vozilo za urgentnega zdravnika.

120.000 evrov za reševalno vozilo so v zdravstvenem domu prispevali iz lastnega proračuna, 12.000 evrov za nakup vozila za urgentnega zdravnika je pridobila Občina Komen na razpisu ministrstva za zdravje za demografsko bolj ogrožena območja, ostalo je dodal zdravstveni dom.

Reševalno vozilo po najnovejših standardih

Vodja reševalne postaje Uroš Nabernik je povedal, da novo reševalno vozilo ustreza vsem najnovejšim evropskim standardom. “Predvsem je pomembno, da je to vozilo na štirikolesni pogon, kar je pomembno v snežnih razmerah. Vozilo je povišano, da lahko delo s pacienti opravljamo tudi v zadnjem delu,” je opisal novo vozilo, ki bo prevzelo nalogo prvega urgentnega vozila. Dodal je še, da ima vozilo tudi zračno vzmetenje najnovejše generacije, ki bo poskrbelo za blaženje udarcev na cesti, v notranjosti je opremljeno z ventilatorjem in defibrilatorjem, skupaj z vozilom pa so kupili tudi najnovejše reanimacijske nahrbtnike in nosila z večjo nosilnostjo, za kar 250 kilogramov.

Urgentni zdravniki v svojih vozilih praviloma prevozijo manj kilometrov na leto, a je novo vozilo kljub temu opremljeno po vseh sodobnih standardih. Tudi manjše in cenejše vozilo je na štirikolesni pogon, opremljeno je z vso potrebno signalizacijo ter z reanimacijskim nahrbtnikom in defibrilatorjem.

Območje, ki ga pokriva sežanska postaja Nujne medicinske pomoči, obsega 660 kvadratnih kilometrov, 170 naselij in 25.300 prebivalcev v štirih kraško-brkinskih občinah. V povprečju z enim vozilom prevozijo po 70.000 kilometrov na leto.

V okviru službe sodeluje 12 redno zaposlenih zdravnikov, osem pogodbeno zaposlenih zdravnikov, 18 reševalcev in 19 medicinskih sester.


Najbolj brano