“Nujen je svež veter, da preseka apatijo!”

Tomaža Gantarja, nekdanjega ministra za zdravje, je odstop Sama Fakina presenetil, čeprav je vedel, da ima minister težave z zdravjem.

Tomaž Gantar Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tomaž Gantar Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Hkrati opozarja: “Problemi v zdravstvu se kopičijo, nujno jih je treba zagrabiti ter razreševati. Zato zdaj potrebujemo zares dobrega strokovnjaka, ki zdravstvo dobro pozna.” Ali je to Aleš Šabeder, Gantar za zdaj ne komentira. Fakinu želi čim prejšnje okrevanje, premierju pa srečno roko z izbiro. “Odprtih problemov je v zdravstvu veliko, Fakin pomembnih ukrepov do zdaj ni izpeljal. Ti problemi so se vsa leta samo kopičili, reševali pa ne. Zdaj so razmere takšne, da jih ni več mogoče odlagati. Zdravstvo je bilo kritično področje že za prejšnjo vlado in je tudi za sedanjo.” Omenja, da je za zdravstvo zdaj na voljo neprimerno več denarja, kot ga je bilo v njegovem mandatu; približno 700 milijonov več kot takrat, kar je ogromna vsota. “Vprašanje pa je, kako delajo s tem denarjem.”

Kakšne odlike mora po njegovem prepričanju imeti novi zdravstveni minister? Gantar poudarja: “Ljudi v Sloveniji, ki se spoznajo na zdravstvo, res ni zelo veliko! Je pa zelo veliko 'ljubiteljev' zdravstva ... Vsekakor potrebujemo zares dobrega strokovnjaka, ki bo odločno zagrizel v to kislo jabolko. Imeti bi moral trdno vsestransko podporo premierja, finančnega ministra in celotne vladne koalicije - da mu ne bodo nenehno vezali rok! Nemudoma mora poprijeti za delo. Zdravstveni resor potrebuje hkrati tudi človeka, ki pooseblja svež veter in bo prinašal več pozitivnega vzdušja - da preseka apatijo, ki zdaj vlada pri vsem, povezanim z zdravstvom.”

Tomaž Gantar

zdravnik in nekdanji minister za zdravje

“Na tej funkciji potrebujemo dobrega strokovnjaka, ki bo odločno zagrizel v to kislo jabolko. Imeti mora trdno podporo premierja, finančnega ministra in celotne vladne koalicije - da mu ne bodo nenehno vezali rok!”

Omenja najnujnejše probleme, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Med slednjimi so čakalne dobe, “kjer se ni veliko naredilo, ni bilo niti pravega dogovora z zdravniki”. Hkrati je ta resor prevzel področje dolgotrajne oskrbe, ki je zelo zahtevno.


Najbolj brano