Ajdovski svetniki SDS in NSi se tako ne gredo več

Ajdovski svetniki so v četrtek imenovali nove člane na izpraznjena mesta v občinskih delovnih telesih. Miha Kapelj, Dejan Škvarč, Janez Tratnik (SDS) ter Jožko Premrn in Adam Raspor (NSi), ki so bili po razrešitvi znova imenovani, so včeraj iz njih odstopili, saj se ne strinjajo z dejanji koalicije. Župan obžaluje, da niso pripravljeni sodelovati.

Miha Kapelj Foto: Alenka Tratnik
Miha Kapelj Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Odstopna izjava je posledica nestrinjanja z dejanjem koalicije, ko so nas izključili iz vseh delovnih teles. Na poziv za predlaganje kandidatov smo imenovali iste ljudi, ki so bili razrešeni, vendar je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlagala čisto drugače. Svetnike opozicije je predlagala samo v šest odborov, kar se nam zdi malone smešno. Očitno koalicija meni, da več kot to ne zaslužimo, mi pa menimo, da nam pripadajo tista mesta, ki so nam bila odvzeta,” je svoj odstop iz odbora za urejanje prostora in varstvo okolja in komisije za vloge in pobude občanov ter odstop ostalih članov SDS utemeljil vodja svetniške skupine Miha Kapelj.

Dokazali bodo svoj prav

Mandat so namreč začeli s sedmimi predstavniki, ki so se zvrstili v vseh osmih odborih in komisijah. Po razrešitvi, ki je bila po njihovem kazen za nestrinjanje z osnutkom proračuna, po mnenju župana Tadeja Beočanina pa posledica novega razmerja moči v občinskem svetu, so na ponovni poziv kadrovske komisije za zasedbo izpraznjenih mest poslali seznam vseh razrešenih članov. A komisija se je odločila drugače in jim dodelila štiri mesta. Svetniki SDS in NSi niso glasovali.

Miha Kapelj je po včerajšnjem odstopu dodal, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da dokažejo svoj prav.

Kapelj je po včerajšnjem odstopu dodal, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da dokažejo svoj prav: “Do takrat pa je verjetno zgodba za nas zaključena.”

Svoje nezadovoljstvo nad predlogom so že pred sejo izrazili tudi v NSi, ki je namesto prvotnih štirih zdaj dobila dve mesti. Po besedah vodje svetniške skupine Jožka Premrna bi morala sestava odborov in komisij izražati politično sestavo občinskega sveta, kot je to izraženo v slovenskem parlamentu.

Pri reševanju izzivov bodo še bolj aktivni

“Ajdovski župan na dosežen nivo politične demokracije na državnem nivoju v svojem okolju ne pristaja, kar dokazuje tudi zadnja seja občinskega sveta, ko naši predlogi glede sestave odborov in komisij niso bili sprejeti. Ker menimo, da učinkovito delo posameznika v občinskih odborih in komisijah, kjer nista zagotovljeni pluralnost in demokratičnost, ni možno, smo se v NSi odločili, da se takemu sodelovanju odpovemo,” je pojasnil Premrn. Kljub temu bodo kot svetniki na sejah še naprej konstruktivno delovali. “Zadnja dejanja koalicije nam niso vzela poguma, ampak še dodala energije in volje, da rešujemo probleme in izzive, ki so pred nami, vse v dobro občank in občanov,” je še povedal.

Župan Beočanin je po glasovanju izjavil, da gre za manifestacijo pozicije v občinskem svetu. “Torej, da sta ti dve stranki dejansko v opoziciji in bosta glasovali proti predlogom, ki jima niso povsem všeč.” Ob tem pa obžaluje, da svetniki iz opozicije niso pripravljeni sodelovati.


Najbolj brano