Pogumen korak ali mož iz sence?

Zdravstvene težave zdravstvenega ministra Fakina niso skrivnost. Pa vendar je vest o njegovem odstopu treščila kot strela z jasnega. Še bolj gromko zato, ker se odstopi ministrov - iz najrazličnejših vzrokov - vrstijo kot po tekočem traku. Nato je odjeknilo še ime njegovega naslednika, kratek čas prvega moža ljubljanskega kliničnega centra Aleša Šabedra.

Življenje ubira svoja pota, neodvisno od pričakovanj in načrtov posameznika, trenutne vlade, koalicije. Vsakdo lahko tudi zboli. Očitno je Fakinu, ki se je sicer odločno zavihtel na ta stol, bolezen sfižila načrte. Ob ustoličenju je najavljal, da so njegovi načrti smeli. Ministroval je kratek čas. Izkupička ukrepov ni veliko, po mnenju nekaterih domala nič. Ocene bodo najbrž še sledile.

Kaže, da izziv najti zrelega, odločnega, zelo dobro podkovanega strokovnjaka, za Šarca ni (bila) velika težava.

Ta resor je prevzel v nehvaležnih razmerah, a te trajajo že leta. Nakopičenih težav je že toliko, da uhajajo izpod nadzora. Minister je postal tudi zato, ker naj bi razmere kot zdravnik in dolgoletni prvi mož državne zdravstvene blagajne dobro poznal. Če smo se danes sprva še spraševali, kdo bo njegov naslednik, je že popoldne zakrožilo to ime. Ali gre za pravo izbiro, bo kmalu jasno. Prav tako tudi, ali je modro, da Šabeder zapusti klinični center, kjer je ne tako davno poprijel za krmilo. Zlasti in zato prav on, ker so razmere, kot je znano, tam dokaj neurejene, ponekod kaotične.

Zagotovo, če bo imenovan, Šabeder ne bo imel časa za obširno spoznavanje z razmerami - čakalnimi vrstami, dogovarjanji s sindikati - zastopniki v zdravstvu zaposlenih, izgubami bolnišnic in njihovo marsikje neuspešno sanacijo in dolgotrajno oskrbo. Ta bi morala biti urejena vsaj že včeraj. Torej se ne bo mogel najprej dodobra usesti na stolček, ki ni posebej udoben. Za to je potrebna velika mera poguma.

Že danes so vznikala ugibanja, ali sta imela nemara premier in vladna koalicija Šabedra skritega kot aduta v rokavu. Kaže, da izziv najti zrelega, odločnega, zelo dobro podkovanega strokovnjaka, za Šarca ni (bila) posebno velika težava. Najbrž upa, da bo predlog šel gladko skozi tudi pri poslancih.

Vsekakor pa novi minister ne bi smel biti obremenjen s kupčkanjem in politiziranjem. Razmere zahtevajo trdo delo in zlasti ukrepanje. V prid državljanom, ki so ali bodo že jutri polni pričakovanj v koži bolnikov.


Preberite še


Najbolj brano