Nominirani so tudi Realisti

Za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki jo bodo v Prešernovem gledališču Kranj podelili ob zaključku 49. Tedna slovenske drame, je nominiranih pet besedil, tudi Realisti Jureta Karasa, lani krstno uprizorjeni v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

Jure Karas Foto: Maja Pertič Gombač
Jure Karas Foto: Maja Pertič Gombač

KRANJ, NOVA GORICA > Strokovna žirija, ki jo sestavljajo predsednica Vilma Štritof in člani Tomaž Gubenšek, Mateja Pezdirc Bartol, Klavdija Zupan in Igor Žunković, je letos prebrala 42 besedil za Grumovo nagrado in jih pet nominirala za nagrado. To so Hlapec Jernej in njegova pravica Žige Divjaka, Tih vdih Nejca Gazvode, Realisti - kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvoJureta Karasa, An ban pet podgan Vinka Möderndorferja ter drama 6, ki jo podpisujejo Žiga Divjak, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Iztok Drabik Jug in Alja Kapun.

Smeh, izzivi, travme ...

Divjakov Hlapec Jernej in njegova pravica zadene v samo nevralgično točko sodobne slovenske družbe - prekariat. V sistem, kjer so delavci razosebljeni do te točke, da nimajo niti imen. Besedilo je napisano izčiščeno, z natančnimi dramaturškimi poudarki in z repetitivnostjo, ki samo povečuje učinek vpetosti in nerešljivosti človeških življenj v sodobnem produkcijskem okolju.

Tih vdih Nejca Gazvode je drama povprečne družine s slovenskega podeželja, ki počasi drsi proti družbenemu robu. Ponuja dramaturške in režijske izzive, pa tudi zadostitev igralskim ambicijam. Žirija je prepričana, da bo spretnost karakterizacije skozi slogovno dovršen dialog spodbudila večkratna ustvarjalna branja odrskih interpretacij.

Karasovi Realisti - novogoriška krstna uprizoritev v režiji Tijane Zinajić je sinoči gostovala v tekmovalnem programu 28. Dnevov komedije v Celju - po mnenju žirije bravurozno izpolnjujejo vse zahteve žanra in v slovenski gledališki prostor tudi tematsko in jezikovno vnašajo obilico svežine. Posebej žirija izpostavlja songe, ki zaokrožujejo posamezne teme in ki so ne le jezikovno odlični, ampak predvsem polni postmoderne medbesedilne ironičnosti, kljub temu pa ne preidejo v cinizem, temveč napetost razrešujejo z duhovitostjo.

Dramsko besedilo 6 je v uporabi gledaliških sredstev minimalistična dokumentarna drama, po svoji vsebini in sporočilnosti pa posega v nekatera ključna vprašanja današnje stvarnosti in tako postaja velika tragedija Evrope. Drama v tematskem smislu izvirno in premišljeno raziskuje mehanizme ksenofobije in konformizma, oblikovno pa iz suhoparnega dokumentarnega materiala z inteligentno in senzibilno dramaturgijo zgradi pretresljivo zgodbo, ki presega zgolj reportažni nivo.

Möderndorferjeva drama An ban pet podgan ni izštevanka in ni igra za otroke, čeprav prešteva drobce docela travmatizirane otroške duševnosti. Je pretresljiva uprizoritev nasilja, ki se dogodi otroku, in njegovih posledic. Je psihološka drama, njen hladni slog in premočrtnost pa kažeta, da njen namen ni zgolj vzbuditi sočustvovanje, temveč predvsem pretresti bralca oziroma gledalca v čustvenem in razumskem smislu, navaja žirija.

Za konec več nagrad

49. Teden slovenske drame se bo v Kranju pričel 27. marca, Grumovo nagrado pa bodo podelili na sklepni prireditvi 8. aprila, ko bodo podelili tudi nagrado za mladega dramatika in bienalno Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji. Nagrajeni bosta še najboljša predstava po izboru žirije in občinstva.


Najbolj brano