Vilfanova nesreča - sreča za obrtnike

Po davčni aferi Petra Vilfana si je Marjan Šarec včeraj nabral simpatije med obrtniki. Na izpraznjeno sekretarsko mesto v svojem kabinetu bo imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo. Na vidiku pa je že nova afera. Zaradi nakupa ograje na meji se je pod plazom očitkov znašel nekdanji in sedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC).

V vladi Marjana Šarca (na sliki) si afere kar podajajo kljuko.  Foto: STA
V vladi Marjana Šarca (na sliki) si afere kar podajajo kljuko.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ne vem, kaj je bilo s tem poslom,” je o odgovornosti gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in očitkih, da je bil ta posel prepreden s korupcijo, katere niti vodijo v stranko SMC, dejal premier Marjan Šarec.

Za SMC druga afera v dveh tednih

Z zadevo se zdaj ukvarja tožilstvo, podrobnejša pojasnila je napovedal tudi Počivalšek, ki je trenutno v tujini. Kaj bo sledilo, bomo še videli, je zato včeraj razmišljal Šarec in dodal: “Me pa čudi, da je stranka SMC vsak dan na tapeti. Ne vem, kakšen smisel to ima.”

Ograja na meji je za stranko SMC že druga afera v dveh tednih. Maketa drugega tira je odnesla okoljskega ministra Jureta Lebna, nakup ograje pa diha za ovratnik Zdravku Počivalšku.

Ograja na meji je za stranko SMC že druga afera v dveh tednih. Maketa drugega tira je odnesla okoljskega ministra Jureta Lebna, nakup ograje pa diha za ovratnik Zdravku Počivalšku. Sume okoriščanja z javnim denarjem pri nakupu rezilne žice in panelov je tožilstvu naznanila organizacija TI Slovenija. Pri pregledu dokumentov so v TI opazili, da je Zavod za blagovne rezerve, ki deluje pod okriljem gospodarskega ministrstva, nakup vodil netransparentno in tudi po ustnih navodilih ministra. V oči bode tudi to, da je imelo podjetje Minis, ki je dobilo posel, poslovne prostore v Žalcu v isti stavbi kot stranka SMC.

Na izpraznjeno mesto sekretar za obrtnike

Šarec se je včeraj distanciral tudi od očitkov, ki jih je na njegov kabinet naslovil Peter Vilfan, ki mu ni bilo dano biti državni sekretar v Šarčevem kabinetu. Vilfan je odstopil zaradi oškodovanja davčne blagajne, ker ni pravilno vodil računov za svoje komentiranje športnih tekem. Po odstopu je Šarcu očital, da je poročilo, ki je bilo namenjeno premierju osebno in je vsebovalo podatke, ki so davčna tajnost, takoj prišlo do revije Reporter.

Marjan Šarec

predsednik vlade

“To ni bila davčna tajnost. To je bilo pismo gospoda Vilfana, ki je pojasnil, da tisti očitki, ki so se sprva pojavili v medijih, držijo.”

Tudi Šarec si je včeraj v odgovoru na te očitke zastavljal vprašanja: “Mene bolj zanima, kako so sploh ti podatki prišli v enega od medijev, ki je to začel?” Zanikal pa je, da bi bili razkriti podatki davčna tajnost: “To ni bila davčna tajnost. To je bilo pismo gospoda Vilfana, ki je pojasnil, da tisti očitki, ki so se sprva pojavili v medijih, držijo.”

Na izpraznjeno sekretarsko mesto bo Šarec zdaj imenoval sekretarja za malo gospodarstvo. Državni sekretar za malo gospodarstvo je bil sicer predviden na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. “Ker tega zakona ni in kaže, da ga tudi ne bo, bom imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade kot kvoto, z možnostjo dela na gospodarskem ministrstvu,” je napovedal.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so Šarčeve odločitve veseli. Minil je dober teden, odkar so nazadnje javno opozarjali, da si malo gospodarstvo s 117 tisoč poslovnimi subjekti in 352 tisoč zaposlenimi zasluži svojega predstavnika v vladi. “Po dolgih letih bomo le dobili predsednika vlade, ki bo razumel potrebe obrtnikov in malih podjetnikov. Z napovedjo imenovanja državnega sekretarja nam je dokazal, da nas spoštuje in podpira,” je razplet afere Vilfan takoj pozdravil predsednik OZS Branko Meh.


Najbolj brano