Kraške intrige na odru

Dan žena bodo člani gledališke skupine Kulturnega in razvojnega društva Brce proslavili z že 16. premiero v svoji 22-letni zgodovini: na oder bodo v petek postavili komedijo Kraške intrige. Režisersko taktirko je tokrat prevzel Andrej Zalesjak. Komičnih prizorov, smeha in zabave ne bo manjkalo.

Igralke in igralci Kulturnega in razvojnega društva Brce se pripravljajo na premiero predstave Kraške intrige. Foto: KRD Brce
Igralke in igralci Kulturnega in razvojnega društva Brce se pripravljajo na premiero predstave Kraške intrige. Foto: KRD Brce

KOBJEGLAVA, GABROVICA > Igralci in igralke gledališke skupine Kulturnega in razvojnega društva Brce iz Gabrovice pri Komnu se te dni mrzlično pripravljajo na premiero nove predstave, ki bo v petek ob 20. uri v kobjeglavskem kulturnem domu.

Ponovitev bo sledila še v soboto ob enaki uri in na istem kraju. Kraške intrige s podnaslovom Komedija o zaljubljenih srcih in dolgih jezikih z buškami in batinami obljubljajo veliko smeha, ljubezenskih zapletov in zabave.

O dveh družinah v od boga pozabljeni vasici

Zgodba Kraških intrig se dogaja v od sveta pozabljeni kraški vasici, v ospredju dogajanja pa sta dve družini. V hiši kamnoseka Sergia Čičerona (Jožko Okretič) poleg njegove žene Albuče (Milena Colja) živita še njeni mlajši sestri Julka (Bojana Furlan) in Albina (Silvestra Grižnik Kačič). Sergia pogosto ni doma, ker dela v kamnolomih vse do Nabrežine. Z njim dela vajenec Giovanin (Pavel Trobec).

V drugi hiši živi ribič Tone Šardon (Milivoj Colja) z ženo Tono (Branka Guštin), sinom Lepim Pepijem (Urban Grmek Masič) in hčerko Lučko (Erna Trobec). Tudi on je veliko časa zdoma, zato žene čas preganjajo s čvekanjem, spletkarjenjem in brušenjem jezikov. Ko na oder stopijo še Tuljo Baguljo Cavata (Niko Pertot), komandant Vicko (Emil Švara) in prespoštovana gospa Justicija (Grozdana Švara), je jasno, da bodo intrige ušle izpod nadzora.

22 let, 16 predstav in več kot 300 nastopov

Kraške intrige Kulturnega in razvojnega društva Brce so priredba komedije Ribiške zdrahe italijanskega dramatika Carla Goldonija. Pri umeščanju zgodbe v kraško okolje so si igralci z režiserjem Andrejem Zalesjakom na čelu pomagali tudi z že obstoječimi priredbami Primorske zdraheMirka Rupla in BarufePredraga Lucića.

To bo že 16. predstava pod okriljem leta 1997 ustanovljene gledališke skupine. Od takrat so odigrali že več kot 300 nastopov, njihova najbolj priljubljena predstava pa so Tomšičeve Češpe na figi iz leta 2014, saj se približujejo že 70. uprizoritvi.

Na začetku so bili člani gledališke skupine večinoma Gabrovčani in Gabrovčanke, kasneje pa so se jim pridružili še številni amaterski igralci s Komenskega in Tržaškega Krasa.

Vse od ustanovitve gledališke skupine sta bila motorja danes že pokojni Sergej Verč in Minu Kjuder, letos pa je režisersko taktirko prvič prevzel Andrej Zalesjak iz Lisjakov, sicer član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Zanimivo je, da tudi sam nastopa v Lucićevih profesionalnih Barufah, koprodukciji štirih profesionalnih gledališč.


Najbolj brano