Pričakovanja ameriškega lastnika so celo presegli

“Lastnika smo zanesljivo prepričali, da je bila naložba v Sloveniji upravičena in da je mogoče tudi ob nekoliko dražji delovni sili z optimizacijo ustvariti kakovostne in konkurenčne izdelke,” pravi Aleksandar Bogunović, direktor Fluidmastra, naslednika Kolektor Liva, ki ga je pred petimi leti, takrat v rdečih številkah, prevzela ameriška korporacija Fluidmaster.

 “Ključno je ciljno vodenje. Odkar sem prišel v podjetje, si jasno zastavljamo cilje in jih na dnevnih, tedenskih in mesečnih sestankih 
redno preverjamo,” pravi Aleksandar Bogunović. Foto: Veronika Rupnik Ženko
“Ključno je ciljno vodenje. Odkar sem prišel v podjetje, si jasno zastavljamo cilje in jih na dnevnih, tedenskih in mesečnih sestankih redno preverjamo,” pravi Aleksandar Bogunović. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Aleksandra Bogunovića, ki je skupaj s še štirimi direktorji vodenje podjetja prevzel pred dvema letoma, ne najdemo v veliki, udobni pisarni v poslovni stavbi, kjer ima svoje prostore režija podjetja, temveč v pisarnici brez oken neposredno v proizvodnji. “Od drugih direktorjev se razlikujem po tem, da neposredno živim proces z delavci,” svojo filozofijo izpostavlja Bogunović, ki je v postojnski Fluidmaster prišel iz Mehike, kjer je sprva delal za slovensko podjetje, pozneje tam ustanovil svoje podjetje, nazadnje pa po spletu naključij prišel v Fluidmaster, ki ima svojo največjo tovarno prav v Mehiki. Od tu so ga v rojstno Postojno poslali za novega direktorja slovenskega hčerinskega podjetja, ki je znotraj skupine v tem času postalo primer dobre prakse. Prihodnji mesec bo zato tukaj gostil predstavnike Fluidmastrovih enot z vsega sveta.

Iz minusa v presežek in rast prodaje

“Letos bomo zrasli na 30 milijonov evrov prodaje, saj bomo v okviru skupine po novem odgovorni tudi za distribucijo vseh izdelkov po celotni Evropi, kar nam bo prineslo še dodatnih pet milijonov evrov prihodkov,” je zadovoljen Bogunović.

850.000

nadometnih in

200.000

podometnih splakovalnikov na leto pod lastno in blagovnimi znamkami svojih kupcev izdela Fluidmaster v Sloveniji

Leto 2018 so zaključili s skoraj 25 milijoni evrov prihodkov od prodaje, 2,8 milijona evrov dobička pred amortizacijo in preko pol milijona evrov čistega dobička, medtem ko so se še do pred dvema letoma otepali s podedovano izgubo. Ta je bila tudi eden glavnih razlogov, da je koncern Kolektor za svoje takratno podjetje Kolektor Liv, specializirano za sanitarno tehniko, leta 2014 poiskal novega, strateškega lastnika iz panoge, s katerimi so se ključni kazalniki obrnili navzgor.

Bogunović se je z ekipo osredotočil predvsem na optimizacijo vseh poslovnih procesov, boljšo organiziranost in sodelovanje, povečevanje prodaje, motivacijo zaposlenih in nove naložbe v posodobitev opreme. Podjetje je v zadnjih dveh letih v nove brizgalne stroje z roboti in v novo podometno linijo, ki je tik pred zagonom, vložilo preko milijon evrov.

“Delamo na vitki proizvodnji. Trenutno končujemo s pomembno spremembo - integracijo montažne linije z brizgalnico, s čimer bomo prihranili ogromno vmesnih zalog, transportnih poti, se izognili dvojnim nalogom...” Prihranke so ustvarili tudi z zamenjavo zunanjega vzdrževanja z lastnim, rezerve so poiskali pri transportu. Omejili so število agencijskih delavcev, tako da ima podjetje trenutno 190 redno zaposlenih.

Sadove je obrodilo tudi preteklo vlaganje v trženje in širjenje prodajne mreže - največji preboj jim je uspel v Italiji in Rusiji, medtem ko ključni trgi ostajajo srednjeevropske in države bivše Jugoslavije, prodajajo pa tudi v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Njihov cilj je biti na evropskem tržišču, kjer je vodili proizvajalec Geberit, prvi med manjšimi.

Načrtujejo selitev v prostore po svoji meri

Postojna je sicer ena od petih evropskih lokacij skupine Fluidmaster poleg Velike Britanije, Nizozemske, Slovaške in Turčije. Bogunović pravi, da ima lastnik s slovenskim podjetjem dolgoročne načrte. Zato že preučujejo možnosti za preselitev na novo lokacijo, kjer bi poslovne prostore postavili po svoji meri in potrebah, kar bi jim glede na izračune prineslo okrog pol milijona evrov prihrankov na leto, samo na transportnih poteh več kot 100.000 evrov. Medtem ko zdaj od Kolektorja najemajo 15.000 kvadratnih metrov prostorov pod skupno streho kompleksa nekdanjega Liva in še 2500 kvadratnih metrov skladišč, ima zasnova nove hale 10.000 kvadratnih metrov, sedanje “izgube” ponazori Bogunović. Kot napoveduje, se ne bodo selili dlje od 40 kilometrov, saj ne želijo izgubiti dobrega kadra, ki ga je zelo težko najti. “Bazen ustrezne delovne sile je praktično izčrpan. Tudi zato smo se skupaj z Šolskim centrom Postojna odločili za razpis štipendij.” Ena od možnih novih lokacij je tudi nastajajoča industrijska cona južno od nekdanjega Javorja na Prestranku.

V roku dveh let pa načrtujejo tudi spremembo tehnologije svojih splakovalnikov, ki so poleg sifonov nosilni program podjetja, čemur bo sledila tudi sprememba blagovne znamke – na njih ne bo več pisalo Liv oziroma Schwab, temveč Fluidmaster.


Najbolj brano