Požar “požrl” kabino in poškodoval predor

Hitra cesta med Nanosom in Vipavo je bila zaradi požara, ki je v torek zvečer izbruhnil na tovornem vozilu ljubljanskega podjetja, zaprta do včeraj popoldne. Požar so uspešno pogasili ajdovski gasilci ob pomoči prostovoljnih gasilcev, ki so kljub pomanjkljivi opremi preprečili večjo škodo. Ognjeni zublji so poškodovali tudi predor.

V predoru Barnica se je vnela in popolnoma zgorela kabina 
tovornega vozila ljubljanskega podjetja. Foto: GRC Ajdovščina
V predoru Barnica se je vnela in popolnoma zgorela kabina tovornega vozila ljubljanskega podjetja. Foto: GRC Ajdovščina

REBRNICE > V torek ob 19.17 je zagorelo v predoru Barnica na hitri cesti med Nanosom in Vipavo. Vnela se je kabina tovornega vozila s polpriklopnikom ljubljanskega podjetja, ki je prevažal tekstil. 36-letni voznik je pravočasno zapustil kabino in se v požaru ni poškodoval. Gasilci ajdovskega gasilsko reševalnega centra (GRC) so ob pomoči pripadnikov prostovoljnih društev Vipava, Podnanos, Postojna in Razdrto s hitrim posredovanjem požar pogasili in preprečili večjo škodo.

Gasilci s težavami do predora

Ajdovski gasilci sicer nimajo predorskega vozila niti opreme za posredovanje v predorih, s katero bi lažje in varneje ukrepali v tovrstnih primerih. Ustrezno vozilo in opremo imajo postojnski gasilci, ki pa so v torek zvečer pri prebijanju do predora naleteli na kar nekaj težav, saj se je že začela nabirati kolona ustavljenih vozil.

42

gasilcev je gasilo požar kabine tovornjaka in pomagalo pri odpravljanju posledic

“Gasilci - skupaj jih je bilo 42 z desetimi vozili - so pomagali tudi pri odstranjevanju posledic požara tako, da so odklopili akumulator vozila, prečrpali gorivo iz rezervoarja in prenesli tovor na drug tovornjak,” je povedal Blaž Močnik, poveljnik GRC Ajdovščina in vodja torkove intervencije. Na kraju požara so bili včeraj do približno enih ponoči.

Sedlasti vlačilec s polpriklopnikom ljubljanske registracije je v požaru ostal brez kabine, saj jo je požar popolnoma uničil, delno je bila poškodovana tudi prikolica s tekstilnim tovorom vred. Višino škode in posledic zaradi požara so pristojne službe včeraj še ocenjevale. Poleg tovornega vozila pa je bil zaradi požara poškodovan tudi predor Barnica. Ognjeni zublji so uničili del električne instalacije, luči za razsvetljavo predora in del ometa. Po prvih ugotovitvah škodo ocenjujejo na nekaj deset tisoč evrov.

Odsek hitre ceste je bil zaprt do včeraj popoldne

Zaradi požara, odstranjevanja posledic požara, ugotavljanja škode, ki je pri tem nastala, in zagotavljanja varnosti je bila hitra cesta na odseku med Nanosom in Vipavo zaprta do včeraj popoldne. Promet za osebna vozila so preusmerili na vzporedno regionalno cesto Razdrto-Podnanos, obvoz za tovorna vozila proti Italiji pa so uredili prek prehoda Fernetiči. Promet na hitri cesti v smeri proti Ljubljani je potekal nemoteno.

Ko bodo ajdovski policisti s preiskavo požara končali, bodo o svojih ugotovitvah obvestili novogoriško državno tožilstvo.


Najbolj brano