Odkrili položaj nemške vojske

V torek dopoldne so gradbeni delavci na gradbišču krožišča pri bovškem letališču naleteli na več granat in min iz druge svetovne vojne. Odstranili so jih kar 48, ki so skupaj tehtale več kot 100 kilogramov. Največ je bilo minometnih min italijanske in nemške izdelave, ki so jih pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred NUS do uničenja odstranili na varno.

V torek so na gradbišču krožišča pri bovškem letališču odstranili 
48 kosov NUS.

 Foto: URSZR
V torek so na gradbišču krožišča pri bovškem letališču odstranili 48 kosov NUS.  Foto: URSZR

BOVEC > Štirje pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) severne Primorske so se v torek dopoldne odpravili v Bovec. Na gradbišču krožišča pri tamkajšnjem letališču so pri gradnji naleteli na vojne ostanke. “Pričakovali smo, da gre za klasično intervencijo, ki pa se je na koncu izkazala vse prej kot to,” je povedal Aljaž Leban, vodja severnoprimorske enote.

Ob prihodu na kraj najdbe so jih pričakali bovški policisti, ki so lokacijo pred tem že zavarovali, po hitrem ogledu gradbišča pa so ugotovili, da je število najdenih NUS večje od pričakovanega. “Ker je odstranjevanje potekalo na voznem delu cestišča bovške obvoznice in je bil promet kar gost, smo se zaradi varnosti voznikov in tudi ostalih udeležencev v prometu odločili, da v času trajanja izkopa NUS popolnoma zapremo obvoznico,” je pojasnil Leban.

Skupno so odstranili 48 kosov vojnih ostalin iz druge svetovne vojne. “Najverjetneje je šlo za položaj nemške vojske iz druge svetovne vojne, ki so ga po umiku leta 1945 po vsej verjetnosti tu zakopali,” je še dejal Leban in dodal, da najdbe niso bile le nemške izdelave, ampak je bil določen del streliva tudi italijanski. “Kar pomeni, da so nemški vojaki po kapitulaciji Italije zasegli in nato uporabljali italijansko opremo in strelivo,” je sklenil. Med najdenimi NUS je bilo največ minometnih min kalibra 82 in 50 milimetrov in topovskih granat. Po približno dveh urah - ko so vojne ostaline premaknili na varno lokacijo - so ponovno sprostili promet na bovški obvoznici.

Med izkopavanjem pa jih je obiskal še domačin, ki je v torek zjutraj na sprehodu našel NUS. Po izkopu pri bovškem letališču so tako odstranili še najdeno granato.

V torek so v Bovcu tako odstranili 49 kosov NUS, ki so skupaj tehtala 104,41 kilograma. Po opravljeni oceni tveganja so jih odpeljali na začasno skladiščenje, kjer bodo počakala na uničenje.

“Letos smo pripadniki severnoprimorske enote odstranili že 216 kosov NUS, ki so skupaj tehtala skoraj tono in pol. Imeli smo tudi že pet izrednih uničenj,” pa je povedal Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS.


Najbolj brano