Morsko vodo morju, Istri vodo iz Padeža

Ob imenovanju novega direktorja Rižanskega vodovoda Martina Preglja je ankaranski župan Gregor Strmčnik na včerajšnji seji občinskega sveta opozoril, da nihče od kandidatov za ta vodilni stolček ni izrazito nasprotoval razsoljevanju morske vode. Gregor Strmčnik je doslej prvi istrski župan, ki se je javno uprl temu projektu in opozarja na škodo, ki bi lahko nastala.

 Foto: Petra Vidrih
Foto: Petra Vidrih

ANKARAN > Martin Pregelj, novi direktor Rižanskega vodovoda, po besedah Gregorja Strmčnika podpira gradnjo vodovoda od Krasa do Istre. Ankarančani verjamejo, da bodo po razdelitvi 51-odstotnega solastništva, ki ga še imajo s koprsko občino v tem podjetju, dobili večji vpliv na odločanje o direktorju Rižanskega vodovoda.

“Razsoljevanje nam je v posmeh”

“V deželi kakovostnih vodnih virov nam je razsoljevanje v posmeh. Čeprav je prejšnji direktor Rižanskega vodovoda obupal nad povezavo z vodnima viroma v Padežu in Kubedu, je treba projekt Padež obnoviti. Kubed že sodi pod Naturo 2000 in bi bila pot do vodnega vira za Istro otežena,” prihodnja prizadevanja za pitno vodo v Istri napoveduje Strmčnik.

Ankaranska občina je prejela tudi mnenje Zavoda za varstvo narave, kjer vodja Robert Turk med drugim piše, da glede na izbrano tehnologijo razsoljevanja lahko sklepamo, da bi v morje vrnili preveliko količino odpadne vode - slanice, v kateri bi bile tudi različne kemikalije, ki bi jih uporabljali v procesu razsoljevanja. Količina slanice bi pomembno vplivala na morsko življenje in bi dodatno obremenila morski ekosistem.

Podpora stari pobudi za ukinitev vinjet

Ankaranska občina se je tudi uradno pridružila pobudi istrskih občin, da bi hitro cesto Škofije-Jagodje izločili iz vinjetnega sistema cestninjenja. Potniki se radi izognejo plačilu cestnine in zavijejo na Jadransko cesto, ki vodi skozi Ankaran. “To je breme za lokalno prebivalstvo, ogroža pa tudi Krajinski park Debeli rtič,” dodaja Strmčnik.

Občinski svetniki so sprejeli še nekaj pomembnih odločitev. Občinsko glasilo Amfora, ki je prevedeno tudi v italijanščino in izhaja na dva meseca, ima poslej uredniški odbor. Sestavljajo ga Anita Baraba, Barbara Švagelj, Linda Rotter, Katja Pišot Maljevac in Nina Jurinčič.

Spremenili so tudi nekatere kriterije za vpis v vrtec, s čemer so vplivali na prednostni vrstni red. Večjo težo so pri ocenjevanju dali stalnemu prebivališču staršev. Dogajalo se je namreč, da so se nekateri zaradi ankaranskih 500 evrov, ki jih podelijo novorojenčkom, v občino preselili zgolj zato in se po prejemu denarja tudi odselili.

Več veljave občinskim odborom

Izbrali so še člane občinskih odborov. V njih je svoj položaj okrepila opozicija, čeprav ji volilni rezultat tega ni naklonil. Odbori imajo pet članov: dve mesti sta pripadli koaliciji, eno opoziciji, ostali dve pa strokovno usposobljenim sokrajanom.

Člani odborov so že v prejšnjem mandatu pogrešali bolj aktivno vlogo, tokrat pa jim župan obljublja: “Imeli bomo skupne seje odborov pred pomembnimi odločitvami.”


Najbolj brano