Po zaslugi Ismaila Sežanci spoznavajo avtizem

Po sedemdesetih letih od prvega imenovanja o avtizmu še danes vemo zelo malo. Na Krasu se je to spremenilo s koncertom, ki ga je pripravilo glasbeno društvo InMusic z dvema namenoma: zbrati denar za nakup harmonike za dečka z avtizmom in razširiti vedenje o avtizmu.

Ismail Čejvanovič je na koncertu tudi sam zaigral na harmoniko. 
Mnogim pa je pomagal, da bolje razumejo osebe z avtizmom.  Foto: Samanta Coraci
Ismail Čejvanovič je na koncertu tudi sam zaigral na harmoniko. Mnogim pa je pomagal, da bolje razumejo osebe z avtizmom.  Foto: Samanta Coraci

SEŽANA > Avtizem je na petkovem dobrodelnem koncertu v sežanskem Kosovelovem domu, ki sta ga društvu pomagala organizirati še gostitelj in Glasbena šola Sežana, predstavila Patricija Lovišček, univerzitetna profesorica defektologije in ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december v Kopru. Cilj tega zavoda je osebam z avtizmom in aspergerjevim sindromom zagotoviti celostno obravnavo, podporo in dejavno vključevanje v družbo.

Avtizem ni bolezen

Avtizem je nevrološko stanje, ki spremlja osebo celo življenje, kakšno bo to stanje, pa je odvisno od tega, na kakšen način se bo avtist naučil živeti, je izpostavila in dodala: “Z avtizmom se je potrebo naučiti živeti - tako osebi, ki avtizem ima, kot tudi okolici, ki z avtistom živi. Avtizem se kaže kot posebnost v vedenju.”

Vse bliže harmoniki

S petkovim dobrodelnim koncertom je društvo InMusic za nakup harmonike za Ismaila Čejvanovića zbralo 2200 evrov. Na posebnem računu društva (SI56 6100 0001 2623 442 - Delavska hranilnica, s pripisom: ZA ISMAILA) so do včeraj zbrali še 300 evrov, 200 evrov pričakujejo od zavarovalnice, tako da manjka za harmoniko le še nekaj sto evrov. Izdelovalec, podjetje Pigini, je namreč prek dobaviteljice Erike Udovič Kovačič odobril popust, tako da bo harmonika namesto 4200 evrov stala le dobrih 2900 evrov.

Poudarila je, da avtizem ni bolezen, kar pomeni, da ga ne zdravimo z nobeno terapijo. “Če sem slikovita, ta posebna vedenja izgledajo kakor nekakšne plasti, ki prikrivajo osebnostne značilnosti, ki veljajo za avtiste. Te plasti moramo odstirati, saj bomo tako prišli do potenciala avtistične osebe. Brez odstiranja ne bomo mogli videti prave osebe, videli bomo zgolj vedenje, ki je lahko za koga moteče. Marsikateri osebi je zaradi nepoznavanja nelagodno biti v bližini avtista in žal avtistični otrok vse to čuti. Od nas odraslih je odvisno, kakšno okolje ustvarimo za otroke z avtizmom,” je še dodala.

Potenciali avtistov ostajajo zaradi neznanja neodkriti

Mikela Uršič je Ismaila Čejvanovića začela učiti igrati harmoniko pred dvema letoma. Veliko je sodelovala z mamo Azro Čejvanović, ki jo je tudi podučila, kako mora z njim delati. “Ismail je k meni prihajal naravnost iz šole in je bil mogoče včasih preutrujen, da bi lahko sprejel vse. Ampak on to kaže drugače. Avtistom je samoumevno, da direktno povejo, da jih boli, da so utrujeni in da zato ne bodo več igrali. Vsi doživljamo dneve, ko smo utrujeni, ampak potrpimo, damo naše počutje na stran. Ismail pa je zelo iskren in zato je bilo z njim zelo enostavno delati.”

Poudarila je tudi, da je bistvo tega koncerta osveščati javnost, da imajo avtistični otroci zelo velik potencial. “Menim, da bi bilo zelo dobro, da bi vse pedagoge izobraževali v tej smeri, ker je škoda, da se zaradi našega nerazumevanja ne odkrije potenciala teh otrok. Ismail me je v teh letih veliko naučil in mi odprl določene načine razmišljanja. Zavedati se moramo, da vsi otroci prihajajo v glasbeno šolo iz šole, lahko so utrujeni, zaspani, morda tudi lačni, nekateri imajo slab dan. Ismail mi je odprl pogled, da je treba v šoli začeti delati malo drugače z vsemi otroci in razumeti vsakega posebej,” je poudarila Mikela Uršič.

Koncert so oblikovali Marko Hatlak, eden najbolj znanih slovenskih harmonikarjev, An Černe in Danijel Černe, klavirski trio Rupnik, skupina Na eks in Rudi Bučar, ki je bil posebno presenečenja večera.


Najbolj brano