Odprli prvo demenci prijazno točko

V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica so včeraj odprli prvo demenci prijazno točko v občini. A nadejajo se, da se bodo v mrežo točk vključili še zdravstveni dom, policija, gasilci, lekarne, pošte, banke, trgovine, župnišča, knjižnice … “Ne pozabite priti,” so simbolično zapisali v vabilu.

Z včerajšnjim odprtjem demenci prijazne točke v Domu starejših 
občanov ne začenjajo, temveč nadaljujejo večletno delo na 
področju demence.  Foto: Marica Uršič Zupan
Z včerajšnjim odprtjem demenci prijazne točke v Domu starejših občanov ne začenjajo, temveč nadaljujejo večletno delo na področju demence.  Foto: Marica Uršič Zupan

ILIRSKA BISTRICA > Primorska je že posejana s spominčicami, ki so znak demenci prijazne točke. Te delujejo v Kopru, Izoli, Solkanu, Novi Gorici, Idriji in Postojni. V Sloveniji jih je že 80, ilirskobistriška je 81., je včeraj povedala Tanja Grad iz društva Spominčica, ki že 21 let pomaga svojcem oseb z demenco.

Kako se soočati s to boleznijo, določa nacionalna strategija, ki jo je država sprejela leta 2016, med njenimi glavnimi poudarki pa so pravočasno diagnosticiranje demence, dostopnost obravnave in podpora svojcem. Mreža prijaznih točk po državi pa ima tri cilje, je dodala Gradova: usposobiti uslužbence za prepoznavanje znakov demence, ozaveščanje najširše družbe o njej ter usposobiti zaposlene na točkah, da bodo znali takšne osebe usmeriti po nadaljnjo pomoč.

Na Bistriškem ne začenjajo z ničle

Tatjana Cvetko, predsednica Primorske spominčice, katere del je tudi bistriška skupina za pomoč svojcem pri demenci, pa je poudarila, da za razliko od mnogih drugih krajev, kjer z odprtjem demenci prijazne točke s tem šele začenjajo, prav zaradi te skupine v Ilirski Bistrici nadgrajujejo šestletno delo. “Tu demenci prijazno okolje že teče. Imate dom, ki dobro funkcionira, ki pozna demenco in ima enega večjih varovanih oddelkov,” je dejala.

Nato pa še poudarila: “Imate dom, ki je v bližini vaših domov, da vas svojci spotoma obiščejo, veliko zaposlenih pa je iz okoliških vasi, zato vam lahko prinesejo kakšno novico, od vas pa pozdrave domačim.”

Nov koncept dela: bivanjske skupnosti

V bistriškem domu starejših občanov ima med 231 stanovalci skoraj polovica diagnosticirano demenco, pri čemer gre za zelo različne stopnje, je povedala strokovna vodja Nadja Vidmar: “Z nekoliko več nadzora lahko oseba z blago demenco celo samostojno biva v garsonjeri.”

Varovani oddelek pa prenavljajo oziroma načrtujejo novega v sklopu celovite prenove doma. “Ta mesec zaključujemo prvo fazo, s katero smo zajeli četrtino doma oziroma vsa tri nadstropja D trakta,” je povedala direktorica doma Jasmina Tomažič. S prenovo bodo postopoma ukinili večposteljne sobe in dobili eno- in dvoposteljne sobe z lastnimi sanitarijami.

Zelo pomembni svojci, sodelavci, sosedje ...

“Letos pa uvajamo tudi nov koncept dela - bivalne skupnosti,” je še dodala Tomažičeva in ob tem poudarila pomen skupine za pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem, ki se v domu srečuje vsak mesec že od leta 2013.

Za pomoč osebam z demenco pa so pomembni tudi sodelavci, sosedje in vsi, ki prihajajo z njimi v stik, naj bo to na pošti, banki, v trgovini, knjižnici, cerkvi, lekarni in drugje. “Zato si želimo, da bi bilo v naši občini takih točk še več. Z demenco se namreč ne srečujemo le v zdravstvenih in socialnih ustanovah, ampak tudi v javnih prostorih. Tam velikokrat uslužbenci ostanejo brez pravega odgovora, kako pomagati osebi, ki se pred njimi znajde v težavah,” meni Vidmarjeva.

Zato so na včerajšnje odprtje prve točke osebno povabili tudi vodje lokalnih bank, trgovin, pošt, lekarn, župnij, knjižnic, gasilce, policijo, ...


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Vsak cvet je za šopek dragocen

Možgani so majhen, a izjemno pomemben del našega telesa. Če se le nekoliko drugače sestavijo delčki - denimo - v vidnem ali slušnem korteksu, v povezavi med njima in drugimi deli možganov, ali v bazalnih ganglijih ... že imamo težave s hojo ali z razmišljanjem, z delom, s čustvi ali spominom. Znanost je glede funkcij posameznih delov možganov zadnja leta izjemno napredovala. Znanja je veliko, a nam ne pomaga, če ne pride med nas, med ljudi, kjer prihaja do težav. Mnogih po nepotrebnem....

Preberi več

Najbolj brano